Sünni direnişçilerle görüşmeler tıkandı

Ulusal Diyalog ve Uzlaşma Bakanlığı yetkililerinden Saad Yusuf el Muttalibi, 3 aydır ülke içinde ve dışında sürdürülen görüşmelere, 5 ya da 6 grubun katıldığını söyledi.

Grupların adını açıklamayan Muttalibi, bunlar arasında El Kaide ve Saddam Hüseyin yanlılarının olmadığını belirtti. AP’ye açıklama yapan Muttalibi, buna rağmen, eski iktadar Partisi Baas’ın bazı üst düzey yetkililerinin görüşmelere katıldığını söyledi.

-ÇEKİLME TAKVİMİ OLMAMASI GÖRÜŞMELERİ TIKIYOR-

Muttalibi, direnişçi grupların ancak Irak’taki ABD liderliğindeki yabancı güçlerin geri çekilmesi konusunda bir takvim ilan edilince silahlarını bırakıp siyasi sürece katılacakları konusunda ısrar ettiklerini belirtti. “Bu, görüşmelerin önündeki en büyük engel” diyen Muttalibi, ayrıntı vermemekle beraber, görüşmelerin devam etmesinin planlandığını söyledi.
ABD yönetimi ve Irak hükümeti, yabancı güçlerin, Irak’tan çekilmesi için bir takvim ilan etmeyi reddediyor.

Direnişçilerin isteği ile başlatılan görüşmelerin arabulucular yoluyla yürütüldüğünü belirten Muttalibi, grupların görüşme yapma koşullarından birinin, direnişçilerin, arabulucularının gizli kalması olduğunu kaydetti.

Muttalibi Irak hükümeti ile direnişçiler arasında federalizm ve 2005’de kabul edilen Anayasa’da belirlenen Irak’ın niteliği gibi konularda anlaşmazlık olduğunu da söyledi.

Muttalibi dün BBC’ye yaptığı açıklamada ise hükümetin direnişçi gruplarla sürdürdüğü görüşmelerde ilerleme sağlandığını, hatta bazı grupların silah bırakmalarının yakın olduğunu söylemişti.

Muttalibi, BBC’ye, görüşmelerin bir hedefinin de bu direnişçi grupların, Irak’taki el Kaide’ye karşı mücadeleye katılmalarını sağlamak olduğunu belirtmişti.

Başbakan Nuri el Maliki’nin üst düzey bir danışmanı, görüşmelerin yapıldığını doğruladı, ancak ayrıntı vermedi.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen danışman, görüşmelerin bazılarına ABD yetkililerinin da katıldığını söyledi.

Son 3 yıldır zaman zaman, Irak ve ABD yetkilileri ile Sünni direniş grupları arasında görüşmeler yapıldığı yönünde haberler veriliyor.

Ancak görüşmelere katıldığı belirtilen gruplar, bu haberleri yalanlıyor.

 

1148410cookie-checkSünni direnişçilerle görüşmeler tıkandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.