‘Sınır ötesi operasyon ihtimali sürüyor’

ABD’de 16 istihbarat kuruluşunun ortaklaşa hazırladığı Irak konulu “Ulusal İstihbarat Tahmini” raporunda, Türkiye’nin Irak’taki çıkarlarını korumak için muhtemelen çeşitli önlemler alacağı ve Türk ordusunun, PKK’ya karşı sınır ötesi operasyon düzenlemesi ihtimalinin sürdüğü iddia edildi.


Raporun kamuoyuna açıklanan özet bölümünde komşu ülkelere değinilirken, “Türkiye, Irak’ta algıladığı çıkarlarını korumak amacıyla muhtemelen çeşitli önlemlere başvuracak” denildi ve Türkiye’nin kuzey Irak’ta konuşlanmış teröristlere karşı sınır ötesi operasyon düzenlemesi “riskinin” devam ettiği kaydedildi. Bu noktada PKK kastedilerek, PKK’nin bir başka ismi olan “Kürdistan Halk Kongresi” ifadesi kullanıldı.


Raporda kuzey Iraklı Kürtlere değinilirken de, Kürt liderlerin, bulundukları bölgenin “özerkliğinin korunması üzerinde odaklandığı” ve temel konularda taviz vermeye isteksiz olduğu dile getirildi.


Bu konuda raporun kamuya açık bölümünde ayrıntıya girilmezken, Kerkük sorununun ve petrol meselesinin özellikle kastedildiği belirtiliyor.


“IRAK’TA CİDDİ SORUNLAR BİZİ BEKLİYOR”


Beyaz Saray, Amerikan istihbaratının hazırladığı yeni raporun, Amerikan stratejisinin Irak’taki durumu düzelttiğini gösterdiğini, ancak ”çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını” bildirdi.


Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, ”Amerikan istihbaratının raporu, stratejimizin Irak’ta güvenlik koşullarını düzelttiğini gösteriyor, ancak çok ciddi sorunlar da bizi beklemeye devam ediyor” dedi.


Sözcü, yayımlanan bu son raporun, yaz ortasından beri yürürlükte olan, isyan hareketlerine karşı mücadele stratejisinin, artan şiddeti azaltmaya başladığını açıkça gösterdiğini belirtti.

1047340cookie-check‘Sınır ötesi operasyon ihtimali sürüyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.