Sınır Ötesi Tezkeresi Meclis’e gönderilecek

Bugün yapılan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısının ardından AKP MYK’da Kuzey Irak’taki PKK unsurlarına karşı yapılacak sıcak takip için gereken tezkereyi TBMM’ye gönderme kararı aldı.


Bunun için AKP’liler bugünden başlayarak muhalefet partileriyle irtibata geçecek.
Tezkere ile ilgili çalışmalar Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından yürütülüyor.


Terörle Mücadele Yüksek Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Toplantı 3,5 saat sürdü. Toplantının ardından sınır ötesi operasyon için çalışmaların başlayacağına dair bir açıklama yapıldı.


Toplantının ardından yapılan açıklamada “Terör örgütünün komşu bir ülkedeki mevcudiyetini sona erdirmeye yönelik olarak önümüzdeki süreçte, gerektiğinde sınır ötesi operasyon dahil olmak üzere her türlü tedbirin alınması için görevli kurum ve kuruluşlara emir verilmiştir” denildi.


İŞTE AÇIKLAMA:


“Şırnak ilimizde sivil vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize yöneltilen menfur saldırılar başta olmak üzere son günlerde meydana gelen terör olaylarına ilişkin değerlendirmeler yapılmış, terörle mücadele çerçevesinde sürdürülen faaliyet ile alınması gereken ilave önlemler ve yöntemler görüşülmüştür.


Son dönemde gerçekleşen ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelerden rahatsızlık duyan ve halk desteği kaybolan örgütün kanlı terör eylemlerini artırma gayreti içerisinde olduğu tespit edilerek, vatandaşlarımızın huzur, güven ve refahını artıracak faaliyetlerin hız kesmeden sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.


Bu çerçevede, terör örgütünün komşu bir ülkedeki mevcudiyetini sona erdirmeye yönelik olarak önümüzdeki süreçte, gerektiğinde sınır ötesi operasyon dahil olmak üzere hukuki, ekonomik ve siyasi her türlü tedbirin alınması, terör ve teröristlerle etkili yöntemlerle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edilmesi konusunda görevli kurum ve kuruluşlara gerekli emir ve talimatlar verilmiştir.”


Başbakanlık Merkez Bina’da saat 10.05’de başlayan toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Vekili Tümgeneral Atila Onkök, Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Rafet Akgünay, MİT Müsteşarı Emre Taner, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal katıldı.


TEZKERE GEREKİR
 
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “sıcak takip için değil, sınır ötesi operasyon yapılacağı zaman tezkerenin gerekli olduğunu” söyledi.


Bakan Gönül, TBMM’de gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, “Sıcak takip için tezkereye gerek yok. Şu anda tezkere gerekir falan demiyorum. Sınır ötesi operasyon yapılacağı zaman tezkere elbet gerekir. Sıcak takip dışında…” dedi.


ABD YİNE UYARDI


Hükümetin Kuzey Irak’a operasyon yapılması için yeşil ışık yakması ve tezkere çalışmalarının başlamasanın ardından ABD’den sınır ötesi uyarısı geldi.


Türkiye’yi tek taraflı davranmaması konusunda uyaran ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, “Tek taraflı operasyonun soruna çözüm olabileceğinden emin değilim. Her iki tarafa da aylardır sorunun çözümü noktasında işbirliği içerisinde çalışılmasının önemini söylüyoruz” dedi.

1049060cookie-checkSınır Ötesi Tezkeresi Meclis’e gönderilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.