‘Sokak araması ayrımcılığa yol açar’

Parlamentoda tartışılan önlemler İngiltere’nin ciddi ulusal basınında eleştirildi. 7/7 Saldırıları ardından güvenlik önlemlerini arttıran polisin “yolda kimleri durdurup arayacağı ve bazı ırktan kişilere öncelik verilip verilmemesi gerektiği” tartışması öne çıktı. Basın’da yer alan yorumlanr şöyleydi:


‘DAHA ÇOK ASYALILAR ARANACAK’
 
The Independent:  İçişleri Bakan Yardımcısı Hazel Blears dün, ülkedeki ulaşımdan sorumlu polis biriminin şefi Ian Johnston’ın açıklamalarının yarattığı öfkeyi dindirmeye çalıştı. Johnston, sokakta polis tarafından durdurulup üstü aranacakların daha çok Asya kökenliler olacağını, ‘Yaşlı beyaz hanımlarla’ vakit kaybedemeyeceklerini söylemişti. Üç gün önce Johnston’a destek veren Blears dün fikir değiştirdi ve böyle bir ayrım yapmanın yanlış olacağını söyledi.


‘İŞE YARAMAZ


The Guardian: Johnston’ın ortaya koyduğu önceliklerin, hemen 7 Temmuz saldırıları sonrası uygulamaya konduğunu düşünün. Malum bu saldırıyı gerçekleştirenler, Asya kökenli İngiliz vatandaşlarıydı. Sonuç şu olurdu. 21 Temmuz’daki saldırı girişiminin zanlıları polisin yanından rahatlıkla geçip gidebilirdi. Zira bunların dördü de Asya değil, Afrika kökenliydi. Aslında sorun, kimin üstünün aranacağından ziyade, bu uygulamanın başlı başına ne kadar faydalı olduğu. Sokakta üst arama, 1986 1998 arası 9 kat artmış. Ancak bunlardan tutuklama ile sonuçlananların sayısı yüzde 17’den yüzde 10’a gerilemiş. Bunların çoğunluğunu da az miktarda uyuşturucu taşıma suçu oluşturuyor.


‘KİMSE İNCİNMEZ


The Daily Telegraph: Biraz mantığı olan herkes şunu anlar ki, bir bomba taşıyor olması en muhtemel kişileri öncelikle durdurmak, polisin görev tanımının gereğidir… İçinde bulunduğumuz koşullarda bu tanım ister istemez, sırt çantası taşıyan, bol giysiler giyen, Asyalı veya Afrikalı kadın ve erkekleri kapsayacaktır. Sokakta yürürken polis tarafından durdurulup üstü aranan bu kişilerin çoğunluğu da kaçınılmaz olarak suçsuz çıkacaktır. Hiçbir Asyalı ya da Afrikalının bu durumdan şikayetçi olacağını sanmıyoruz. Tam tersine, bu durum onları rahatlatmalı. Zira sırt çantası taşıyan masum bir Asyalı da, olası bir saldırının herkes kadar hedefi.


“ÇOKKÜLTÜRLÜLÜK İŞE YARAMIYOR”


Üst arama tartışmasına böyle yaklaşan Daily Telegraph, 7 Temmuz’dan bu yana sıkça gündeme gelen, İngiltere’nin çokkültürlü yapısının geleceğine ilişkin tartışmaları sayfalarına taşıdı.


Ana muhalefet konumundaki Muhafazakar Parti’nin gölge İçişleri Bakanı David Davis’in bu konudaki bir makalesine yer veren gazete, Davis’in; “Çokkültürlülük işe yaramıyor” sözlerini manşetine taşıdı. Davis şu yorumu yaptı;


“Bu ülkeyi yönetenler, bir millet olmanın gerektirdiği ortak değerleri savunmaktan ziyade, bireylerin farklı kimliklerini ortaya koymaları için çaba sarfediyor. Oysa bu konuda diğer ülkelerden, özellikle de ABD’den almamız gereken dersler var. Oradaki azınlıklar, buradakilere kıyasla, ülkenin ortak değerleri ile daha fazla gurur duyuyor. Açık olalım. Müslüman olmayanların, Müslüman vatandaşların eşit haklardan yararlanmasını sağlamak gibi bir yükümlülüğü var. Ancak bunun karşılığında Müslümanlara düşen görevler de var. Örneğin terörü sadece lanetlemek ile kalmayıp, onunla mücadele etmek gibi.”


İLGİLİ KÖŞE YAZISI: İNGİLTERE’DEN Ziya Akşahin… Terörün dersleri

782780cookie-check‘Sokak araması ayrımcılığa yol açar’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.