Sola inat Calderon resmen cumhurbaşkanı

Meksika’da 2 temmuz’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimler nihayet sonuçlandı. Haftalarca süren ve ülkeyi politik bir krize sürükleyen seçimlerde şike yapıldığı tarışmalarının ardından Yüksek Mahkeme, Ulusal Hareket Partisi (PAN)adayı muhafazakar Felipe Calderon’u Salı günü öğleden sonra cumhurbaşkanı ilan etti.

Meksika 71 yıl süren tek partili düzenden 2000 yılında yine Ulusal Hareket Partili Vicente Fox’un zaferiyle çıkarak demokratik düzene adım atmıştı.

Sosyal demokrat Lopez Obrador ve muhafazakar Felipe Calderon arasında başabaş giden zorlu bir seçim kampanyasının ardından mahkemede devam eden zafer arayışı, 0.58 puanla muhafazakarlara geçmiş ve haftalarca süren protestolar başkent Meksiko’da hayatı felce uğratmıştı.

Bu arada başkentin en önemli ve geniş meydanı olan Zocalo’da içlerinde Obrador’un da bulunduğu solcular çadırlarda haftalarca protestalarını sürdürmüş, Obrador ülkenin milyonlarca fakir ve etnik insanına öncelik vereceğini ve gerekirse parallel bir hükümet kuracakları sözünü vermişti.

“Lopez Obrador kazandı. Bu yüzden savaşımızı sürdürüyoruz” diyen PRDliler (Demokratik Devrim Partisi) devlet başkanlığını devredecek olan Vicente Fox’u suçlarlarken, Obrador, Fox için “Demokrasi haini” sıfatını kullanıyor.

Kanuni olarak 6 Eylül’e kadar açıklanması gereken cumhurbaşkanlığı makamının 44 yaşındaki Felipe Calderon’a verilmesinden sonra, Calderon’un başkanlığı 1 Aralık’da kongre tarafından onaylanacak.

İş ve enerji reformları yapacağını vaadeden yeni cumhurbaşkanı ilk ısı, çok büyük kitlelere yayılan protestolarla başetmek ve seçimleri Obrador’dan çaldığını düşünen en az yüzde  30’luk bir kesimi böyle olmadığına inandırmak olacak.

41 milyon oydan yalnızca 234 bin oy farkıyla öne geçen ve yapılan protestolar boyunca sessizliğini koruyan Calderon, iki yıl öncesine kadar Fox’un enerji bakanı olarak görevini sürdürmekteydi. Partililerinin neredeyse zorla aday gösterdikleri Cumhurbaşkanı Calderon adaylığını ”gecenin bir yarışı, denizin ortasında bir transatlantikten denize atlamak gibi birşeydi” diye tarif ediyor.

ABD ile ilişkilerini sıcak tutacak olan Calderon’un, ABD yardımıyla uyuşturucu trafiği ve terörizmle mücadele edeceği beklentilerinin yanında, Amerika’da yaşayan milyonlarca yasadışı Meksika vatandaşının hakları için savaşacağı da bekleniyor.

Asıl mesleği avukatlık olan Calderon”un Harvord üniversitesi Kamu yönetiminden bir de ekonomi masteri var. Katolik ve evli olan Calderon, milletvekili olan eşi Margarita Zavala ile PAN”da tanışmış.

FOTOĞRAF: Solcu aday Lopez Obrador mücadeleye devam diyor…

1136020cookie-checkSola inat Calderon resmen cumhurbaşkanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.