‘Solda güçbirliği tamam’

Sezer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la CHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. DSP Parti Meclisi Üyesi Emrehan Halıcı ile birlikte Baykal ve çalışma arkadaşlarıyla görüştü. Sezer ve Baykal daha sonra basının karşısına geçtiler. Baykal’ın seçimlerde işbirliği yapılacağını açıklamasının ardından konuşan Sezer, tarihî bir gün yaşandığını söyledi.


DSP lideri, “Gerçekten rejimimiz büyük tehdit altında. Laik demokrasimiz tehdit altında. Cumhuriyetimiz ve bütünlüğümüz tehdit altında. Öyleyse bu tehditleri ortadan kaldırmak üzere güçlü bir yapıyı ortaya koymak, seçimlerde de doğru, Türkiye’nin önünü açacak Türkiye’yi aydınlığa götürecek bir sonucu almak gerekiyor. Bu da tüm toplumumuzun, toplumumuzun büyük bir bölümünün, DSP ve CHP’nin seçimlere birlikte gitme isteğiyle şekillenmiş ve onunla başarılabilecek bir konudur diye düşünülüyor. Gerçekten de CHP ve DSP’nin bu seçimlerde işbirliği yapacak olması, toplumumuzda da eminim ki büyük bir umut yaratıyor, memnuniyet yaratıyor. Toplumumuzun umutlanması, memnun olması, sevinmesi, bizi de sevindiriyor” diye konuştu.


Sadece rejim ve ulusal birlik konusunda değil, ekonomiyle ilgili de ciddi sorunlar olduğuna dikkat çeken Sezer, “Bunları da aşabilmek için güçlü bir yapıyı ortaya koymak lazım. Öyleyse bu seçim işbirliği, güç birliği, gerçekten son derecede önemli soldaki iki parti CHP ve DSP arasında. Bunu başarabilmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi.


DSP’Lİ ADAYLAR PARTİ KİMLİKLERİNİ SÜRDÜRECEK


Sezer, seçimlerde yapılacak işbirliğiyle ilgili bilgi verirken de şunları söyledi:


“Bu seçimlerde yapacağımız işbirliğinde DSP’li adaylar, parti kimliklerini sürdürerek CHP listesinden aday olabilecekler. Dolayısıyla iki partinin Meclis’te güç birliği yapmasının önünde hiçbir engel yok. Bu işbirliğinin Türkiye’nin önünü açacağına, umutsuzluk duyan insanların yeniden umutlanmasına yol açacağına içtenlikle güveniyorum.


Gecikme belki toplumumuzu biraz üzdü ama, gecikme dediğimiz de topu topu bir hafta. Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Bir iktidar projesi ortaya koyuyoruz. Türkiye’yi bugünkü yanlış yönetimden kurtarma projesi ortaya koyuyoruz. Onun için bir süre ciddi çalışılmasının olsa olsa ileride olabilecek aksamaları şimdiden aşmak için gerekli bir durum olduğunu değerlendirmek lazım.”


MİLLETVEKİLİ ADAYI OLMAMAKTA KARARLIYIM


CHP lideri Deniz Baykal’ın toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Sezer’in milletvekili adayı olmamasıyla ilgili üzüntü duyduğunu söylemesi üzerine de Sezer, şöyle konuştu:


“Sayın Baykal’ın benimle ilgili sözlerine çok teşekkür ederim. Ben de kendilerine teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum. Bu süreçte hepimize görevler düşüyor. Bu milletvekili adaylığıyla ilgili ifade etmeliyim ki, aday olmama kararım net bir şekilde sürüyor. Bunu burada söyleyeyim: Bu bir ilke kararıdır. Demokratik Solcular ilkelerine sonuna kadar bağlıdır. Bu son derecede önemli. Bunu da aşabileceğimize inanıyorum.”


SOL BİR İKTİDAR ALTERNATİFİ GELİYOR


Seçimlerde işbirliği içinde gitme kararını, DSP’nin yetkili kurullarına sunacağını ve bu kurullardan da onay çıkacağını düşündüğünü anlatan Sezer, bunun resmi bir süreç olduğunu ifade etti. CHP ile ortak seçim çalışmasının başlayacağını dile getiren Sezer, “Bu çalışma, Türkiye’nin önüne ciddi bir iktidar alternatifi, sol bir iktidar alternatifi aydınlık bir iktidar alternatifi, Türkiye’nin her alanda önünü açacak bir iktidar alternatifi koyacaktır. Bu nedenle milletimize artık kaygıları olsa da ‘umutsuzluğa yer yok’ demek istiyorum. Çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günler çok güzel olacak” diye konuştu.


BAYKAL: TARİHİ ADIM ATIYORUZ


CHP lideri Deniz Baykal da, “Siyasal yaşamımızın iki temel örgütü, Sosyal Demokrat, Demokratik Sol düşüncenin iki saygın, güçlü, tarih içinde çok önemli sorumluluklar üstlenmiş iki siyasî partisi CHP ve DSP bugün tarihî bir adımı birlikte atıyorlar ve siyasal yaşamımızın dağınıklıktan kurtarılması, Anayasamızın temellerine içtenlikle sahip çıkan halkımızın sosyal ve ekonomik ezilmişliğine son verme iddiasını yansıtan çağdaş Sosyal Demokrat ilkeler ve değerleri özümsemiş bir millî çözümün oluşturulması doğrultusunda önümüzdeki seçimlerde işbirliği yapma kararını kamuoyuna açıklıyorlar. Bu büyük ve bir bütünleşme doğrultusunda atılmış tarihî bir adımdır. İki siyasî parti olarak el ele vereceğiz ve seçimlerde birlikte çalışacağız” dedi.


BAYKAL’DAN SEZER’E TEŞEKKÜR: LİDERLİK  KİMLİĞİNİ ORTAYA KOYDU


CHP Genel Başkanı, işbirliği sonucuna ulaşılmasında DSP lideri Zeki Sezer’in büyük katkısı olduğunu belirtirken, “Onun emeği, çabası ve vizyonuyla, onun sorumluluk duygusuyla bunu gerçekleştirdik. Gerçekten kendisine yakışan ve kendisinden beklenen liderlik kimliğini ortaya koymuştur. Küçük tartışmaların üzerine çıkmamızı sağlamıştır. El birliğiyle Türkiye’yi özlediği hedefe ulaştıracak, sorumlu ve cesur kararı cesaretle almıştır. Bundan dolayı Sayın Sezer’i ve DSP yönetimini kutluyorum” diye konuştu.


ECEVİT’LE KUCAKLAŞMAYI HEP İSTEMİŞİMDİR


“Kendimi bir anlamda Ecevit’le kucaklaşmış gibi hissediyorum” diyen Baykal, şunları söyledi:


“Bu çıktığımız yeni yolun Ecevit’in Türk siyasî hayatındaki öneminin, değerinin gelecek kuşaklara aktarılması bakımından çok büyük bir fırsat oluşturacağını düşünüyorum. Bu, bu anlamda da bir bütünleşme anlamına geliyor. Sadece iki siyasî partiye değil, bu iki siyasî partinin arkasındaki emekleri, çileleri, çabaları, heyecanları kadroları kaynaştırmış ve bütünleştirmiş olacağımızı umut ediyorum. O nedenle bu bütünleşme anında Bülent Ecevit’i de saygıyla anma gereğini duyuyorum.”


RAHŞAN ECEVİT’E ŞÜKRAN


Baykal, bütünleşme çalışmaları sırasında Rahşan Ecevit’in açıklamalarının kendileri için değer taşıdığını da belirterek, ”Şükranlarımı ifade ediyorum” dedi. Baykal, DSP’lileri CHP’lileştirme baskısı ve arayışı içinde olmadıklarını belirtirken, DSP’lilerin parti kimliklerine saygı duyduklarını, seçim işbirliği yapılmasına ayrı ayrı kimliklere sahip olmanın engel oluşturmayacağını kaydetti.


Baykal, DSP lideri Zeki Sezer’in milletvekili olmak istememesi konusunda da, ”Bu açıklama bence haklı, doğru ve gerekli değildir. Ama Sayın Sezer’e saygı duyuyorum. Bunu yapmıştır. Ben şimdi burada açıkça ifade ediyorum: Sayın Sezer DSP’nin genel başkanı olarak DSP kimliğini koruyarak, sürdürerek bizim listelerimizde aday olmayı kabul ederse bundan onur duyarız, gurur duyarız, mutluluk duyarız. Bu bizim açımızdan hiçbir şekilde sorun olmaz. Ben toplumumuzun Sayın Sezer’den böyle bir bekleyiş içinde olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer toplumumuz bu anlayışı da Sayın Sezer’e kabul ettirebilirse bundan çok büyük mutluluk duyarım” diye konuştu.


Sezer ve Baykal, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milletvekili aday listelerinin, her iki partinin temsilcileri tarafından hazırlanacağını kaydeden Sezer, “Hakkaniyet konusunda sorun yok” dedi.  DSP’lilerin yurtsever olduğunu kaydeden Sezer, DSP Parti Meclisi’nden de aksi yönde bir karar çıkmayacağını ifade etti ve “Demokratik Solcular’ın her biri yurtseverdir, Türkiye’nin önünü açacak projelere gerekirse ölümü pahasına destek olurlar” ifadesini kullandı.


Bir gazetecinin, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’e milletvekili adayı olmama kararını hatırlatarak, seçim sonrası olası bir hükümette bakan olmayı düşünüp düşünmediğini sorması üzerine, Sezer, ”İnanıyorum ki bu proje iktidar çıkaracaktır. Ama ima yoluyla dahi Sayın Baykal’la aramızda bakanlık konusunu hiç konuşmadık. O, o gün düşünülecek konudur. Aklımdan bile geçmedi” karşılığını verdi.


MİLLETVEKİLİ SAYISI


Sezer, CHP listesinden seçime girecek DSP’lilerin sayısına yönelik bir soruyu yanıtlarken de sayılar üzerinde pazarlık yapmadıklarını söyledi.


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da bir soru üzerine sosyal demokrat yaklaşımın çok sağlam bir iktidar programı bulunduğunu, önümüzdeki günlerde bu programın kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Tabandaki bütünleşmenin ve bu programın ülkede yepyeni bir süreç başlatacağını ifade eden Baykal, ”Umuda dayalı ülkenin aydınlık geleceğine yönelik olumlu değerlendirmeler içeren yeni yaklaşımların zamanıdır. Şikâyet dönemi artık bitmiştir. Yeni bir umut ve iddia dönemi açılmaktadır” dedi.


Hafta sonu Samsun’da düzenlenecek mitinge birlikte katılıp katılmayacaklarına yönelik bir soru üzerine de Baykal, bu konuyu konuşmadıklarını, değerlendirerek ne gerekirse yapacaklarını söyledi. Sezer ise ”Artık bugün burada birlikte olduğumuza göre böyle bir sorun olmaz” diye konuştu.


Sezer, bir gazetecinin, ”Gelinen noktada tepkili oldukları belirtilen il başkanlarınızı milletvekili sayısı konusunda ikna mı ettiniz? Yoksa bu konuda bir ilerleme mi kaydettiniz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:


”Önemli bir süreç yaşıyoruz. Şurası bir gerçek ki, CHP ve DSP ayrı ayrı partiler. Bu tür süreçlerde her iki tarafta da bazı kaygılar olabilir ama dediğim gibi demokratik solcuların tamamı yurtseverdir. Türkiye’nin hayrına olan her konuda bazen farklı düşünse de birlikte adım atmaktan çekinmez.”


Adayların Türkiye genelinde mi yoksa belirli bölgelerde mi her iki parti kurmaylarınca belirleneceğine ilişkin bir soru üzerine ise Sezer, henüz detaylarını konuşmadıklarını söyledi.


UMUT, İYİMSERLİK VE GÜVEN İÇİNDEYİZ


Seçim meydanlarına birlikte çıkıp çıkmayacaklarına yönelik bir soruyu yanıtlarken de Baykal, bunların konuşulmadığını ve bu konuların hiçbir şekilde sorun yaratmayacağını ifade etti. Baykal, toplantılarda DSP bayraklarının bulunmasına hiçbir itirazlarının olmayacağını, bu konuları kendi aralarında konuşarak planlayıp gereğinin yapılacağını kaydetti. Baykal, ”Böyle kaygılarımız yok. Bu konularda tam bir umut, iyimserlik ve güven içindeyiz” dedi.


Baykal, bir başka soruyu yanıtlarken, ”DSP’lilerin CHP listelerinden aday olmak için partilerinden istifa ederek CHP’ye üye olma koşulu getirmediklerini” yineledi. Baykal, yasada buna engel bir durum bulunmadığını da ifade etti.


Sezer de bir gazetecinin ”DSP’nin isminin oy pusulasında yer almaması için ne zaman girişimde bulunacaksınız?” sorusuna bunların ayrıntı olduğu, yasal tüm zorunlulukların yerine getirileceği karşılığını verdi.


Solda birliktelik konusunda başka partilerle de temasa geçilip geçilmeyeceğinin sorulması üzerine Baykal, ”Bu işi bir tamamlayalım, bitirelim onlar daha sonra konuşulabilir” dedi.


Baykal, seçim sonrasına yönelik bir soru üzerine parlamentoda CHP, DSP kökenli Sosyal Demokrat, Demokratik Solcu milletvekillerinin sorumluluk duygusuyla, işbirliği içinde gerekenleri yapacaklarını belirtti.


Üzerinde anlaşılan milletvekili sayısına ilişkin bir başka soru üzerine de Sezer, rakamdan çok Türkiye’nin geleceğinin önemli olduğunu söyledi. Sezer, ”Yeni, düzgün, sol bir iktidarı hayata geçirip geçirmeyeceğimiz önemli ama hakkaniyet mutlaka sağlanacaktır” dedi.


Sezer, ”Hakkaniyetli bir birleşme oldu mu?” sorusuna da ”Bir birleşme olmadı. İki ayrı parti olarak seçime gidiyoruz” karşılığını verdi. ”Hakkaniyetli bir işbirliği oldu mu?” sorusunu ise DSP lideri, ”Hakkaniyet konusunda sorun yok” şeklinde yanıtladı.


Seçim kampanyasına DSP’nin Kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit’in katılıp katılmayacağının sorulması üzerine de Baykal, bu konuların konuşulmadığını belirtti.


Düzenledikleri basın toplantısının ardından her iki lider ve parti yöneticileri tekrar Baykal’ın makamına çıktılar. Yaklaşık yarım saat süren bir görüşmenin ardından CHP Genel Merkezi’nden ayrılan Sezer’i, Baykal binanın çıkışına kadar uğurladı. Bu arada bekleyen vatandaşların her iki lideri alkışladıkları görüldü.


SEZER, ALKIŞLARLA KARŞILANDI


Öte yandan, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, DSP Genel Merkezi’ne geldiğinde de alkışlarla karşılandı.  Parti önünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sezer, Türkiye’yi AKP’nin karanlık iktidarından korumak için bu güç birliğini yaptıklarını söyledi.


Genel seçimlerden sonra DSP’nin grup kurmasının mümkün olup olmayacağı yönündeki bir soruya da Sezer, ”Sayıları konuşmuyoruz, sayılardan çok Türkiye’nin geleceği önemli” karşılığını verdi.

1042880cookie-check‘Solda güçbirliği tamam’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.