'Soljenitsin gericiydi'

Bir çok yazar "Rusya'nın tarihi vicdanı", "ahlaki bekçisi" gibi tanımlamalar kullanmasına karşın "Soljenitsin'i nasıl bilirdiniz?" sorusunu Steel, 'Gericiydi' diye yanıtladı. 

"Soljenitsin'in hala yaşadığından haberim bile yoktu. Üzücü haberi aldığımda bu yüzden, hani, 'Jeanne D'Arc öldü duydun mu?' demişler gibi oldum. Ne hissedeceğimi bilemedim. Cesareti ve etkisi büyüktü kuşku yok, ama kitaplarını pek okuyan olduğunu sanmıyorum" diyen yazar şöyle devam etti:

"Bir de tabii kafamı karıştıran şeylerden biri, Batıda, en şahininden, ne kadar Bush yanlısı muhafazakar varsa, hepsinin, ölümü ardından, Soljenitsin'e hayranlıklarını ilan etmesi oldu.

Ama onu, asıl diğer bazı baskı ve zulüm mağdurları ve muhaliflerinden ayıran başka bir şey daha vardı. Amerika'da yaşamaya başladığı yıllarda Amerika'yı Vietnam'ı bombalamaya devam etmeye çağırmıştı. Uluslararası Af Örgütü'nü fazla liberal bulmuş, Rusya'da demokrasiye karşı çıkmış ve İspanya'da General Franco'yu alkışlamıştı."

The Independent'da Mark Steel, Soljenitsin'in ölümü ardından karmaşık duygularını böyle dile getirirken, bugünkü The Guardian'da yazar Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Anne Applebaum da "Soljenitsin'in kim olduğu değil ne söylediği önemli. Milyonlarca Rus onu okudu ve kendini buldu. Çünkü doğru olduğunu bildikleri şeylerdi bunlar" yorumunu yaptı.  

1175870cookie-check'Soljenitsin gericiydi'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.