soL’un hedefi: Öcalan ve Perinçek

Öcalan ve Perinçek tarafından yapılan açıklamaların, kendine destekçi arayan Tayyip Erdoğan’ın yüzünü güldürdüğünün söylendiği haberde “Öcalan, Türkiye’nin demokratik bir hamle yapılan açıklamalar, kendine destekçi arayan içinde olduğunu söyledi. Perinçek, 1 Mayıs’ta Tayyip Erdoğan’ın ekmeğine yağ sürdü. Taksim’e gidilmemesi için halkı uyardı!” ifadeleri kullanıldı.

İşte soL ve Aydınlık arasında kavgası çıkarması muhtemel olan o haber:

“Doğan Ergün kurulduğu günden bu yana, yaşadığı tüm krizleri kurduğu ittifaklarla aşan AKP, Gezi Direnişi ve 17 Aralık süreçleriyle yaşadığı sarsıntıyı aşmak için bu kez İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve PKK lideri Abdllah Öcalan’dan destek alıyor. Öcalan ve Kürt hareketinin temsilcileri, “açılım süreci”nin devamı için Erdoğan’ın desteklenmesi yönünde açıklamalar yaparken, Perinçek de Silivri’den çıkışının ardından Erdoğan’ın kullandığı “paralel devlet” söylemini sahiplendi.

‘DIŞA AÇILIMCI DEMOKRATİK HAMLE’

Önceki gün İmralı’da Öcalan’ı ziyarete giden Milletvekilleri kiriş Baluken, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, görüşmeye ilişkin bir açıklama yaptılar. Açıklamada Öcalan’ın şu ifadelerine yer verildi: “Dönem karakter değiştiriyor. Her an derinlikli çözüm imkanları da, çatışma olasılıkları da devrededir. Hükümetin atacağı adımlar çatışma olasılığını ortadan kaldıracağı gibi çözümü de yeni formatta derinleştirerek geliştirebilir. Çok zorlanmama rağmen süreci bugüne taşımaktan pişman değilim. Hatta çok önemli buluyorum. Süreç Türkiye’nin derinlikli, dışa açılımcı, demokratik hamlesine en önemli katkıyı sunacak bir yetkinliktedir”. Öcalan böylece bir dizi baskıcı-otoriter yasal düzenlemenin TBMM’den geçtiği, AKP’nin özellikle Suriye politikasının çok tartışıldığı şu günlerde Türkiye’yi “derinlikli, dışa açılımcı, demokratik hamle” içerisinde bulduğunu söylemiş oldu. Öcalan 2014 Newroz’u için hazırladığı metinde de AKP’nin “barışta kararlı” olduğunu vurgulamış, Türkiye’nin darbe gerçeğiyle karşı karşıya olduğunu belirterek AKP’yle söylem birliğine gitmişti.

‘KÜRESEL KUVVETLER, PARALELLER’

AKP’nin gücünü pekiştirmek için kullandığı en önemli siyasi davalardan biri olan Ergenekon soruşturmasının sanıklarından işçi Partisi lideri Doğu Perinçek, son olarak 2008 yılında girdiği cezaevinden 11 Mart 2014’te çıktı. Cezaevinden çıkışının ardından 17 Aralık operasyonları Gezi’ye ‘darbeci’, MİT’e teşekkür Kürt siyasetinde AKP’ye destek açıklamaları Öcalan’la sınırlı değil. Gezi Direnişi’nde BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Hükümeti devirecek, darbeye doğru götürecek bir halk hareketi arayışında olanlar vardı. Bu yüzden de bir mesafe koyduk. Buradan bir darbe çıkarmak isteyenlerle birlikte olmayız biz” sözleriyle Gezi’de “darbeciler” olduğunu söylemişti. BDP-HDP çizgisinin AKP’ye son desteği bir istihbarat devletine giden yolu açacağı için çok tartışılan yeni MİT kanunuyla ilgili geldi. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, kanunla ilgili yapılan TBMM görüşmeleri sırasında MİT’i ve Müsteşar Hakan Fidan’a açılım sürecine katkılarından dolayı teşekkür etti. nedeniyle sıkışan AKP’nin kullandığı “paralel devlet” söylemine sahip çıkan Perinçek, Yeni Akit adlı AKİ5 yayın organına verdiği röportajda, Fethullah Gülen örgütlenmesini ortadan kaldırmak için AKP’ye destek verebileceklerini söyledi.

HAŞİM KILIÇ OLAYINDA DA ERDOĞAN’IN YANINDA

Perinçek dün de İzmir Kitap Fuarı’nda 1 Mayıs ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, yüksek mahkemenin kuruluş yıldönümü töreninde söylediği sözlerle ilgili konuştu. Partisinin İstanbul’da Kadıköy’de 1 Mayıs’ı kutlayacağını söyleyen Perinçek, bunun gerekçesi olarak şu ifadeleri kullandı: “Taksim’de emekçi sınıflar yok, bölücülük var. Küresel merkezler tarafından yönlendirilen turuncu kuvvetler Taksim’de. Onun için halkımızı da uyarıyoruz.” Perinçek bu sözleriyle hem partisinin Gezi Direnişi’nde Taksim’deki varlığını inkar etmiş, hem de AKP’nin söylemi olan “küresel merkezler” ifadesini desteklemiş oldu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın konuşmasına da değinen Perinçek, “Türkiye Devleti’nin içine, yargıya, polise, askerin içine yuvalanmış F örgütünü, gladyoyu, paralel devleti savunan bir konuşma yaptı. Bu Anayasa Mahkemesi Başkanlığıyla bağdaşan bir konuşma değildi” dedi. Perinçek Haşim Kılıç ile Erdoğan arasındaki çatışmada bir kez daha AKP’nin yanında saf tuttu.”

İşte o sürmanşet:

1417110cookie-checksoL’un hedefi: Öcalan ve Perinçek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.