‘Somali 21 yıllık kâbustan uyanıyor’

Gazete, yıllardır El Kaide ile bağlantılı radikal İslamcı militanlar, korsanlar, milisler ve açlığın pençesinde olan Somali’de yeni meclisin ülkeyi dört yıl içinde gerçek seçimlere taşıyacak düzenlemeleri yapmakla görevli olduğunu belirtiyor.

Guardian’ın başyazısında da Somali var. Başyazıda “Somali 21 yıllık kâbustan uyanıyor” deniyor. Yazı özetle şöyle:

“Başkent Mogadişu’da sayısız bina çürümeye yüz tutarken ve halk yıkıntıların arasındaki çadırlarda yaşarken en azından başkentteki bazı insanlar için savaş dinmiş görünüyor. Yakın zamandaki iki intihar eylemcisinin hatırlattığı gibi barış göreceli bir kavram. Ama geçen yıl içinde Eş-Şebab önemli ölçüde geriledi, toprak, gelir ve bir ölçüde birliğini kaybetti. Somali’de dolaşan yabancı askerler şimdi ya Afrika Birliği’nin komutasına giriyor ya da çekilme niyetinde olduğunu söylüyor. Güvenlik durumunun düzelmeye başlaması ülke dışında yaşayan bazı Somalilileri geri dönmeye teşvik etti. Dün yeni meclisin üyeleri yemin ederken bir iyimserlik havası hakimdi.”

Gazete bundan sonra her şeyin yeni hükümetin nasıl olacağına bağlı olduğunu da şöyle vurguladı:

“Peki bu iyimserlik boşuna mı? Yakın bir zaman önce sızan Birleşmiş Milletler raporu geçici federal hükümetin ne kadar yolsuz olduğunu gösteriyor. Dünya Bankası’nın Mayıs’ta yayımladığı bir rapora göre geçici hükümet bütçesinin yüzde 68’inin hesabını veremiyor. Somali’ye verilen her 10 dolardan yedisi devletin kasasına ulaşamadan kayboluyor. Somali bütçesinin dörtte biri cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve meclis başkanlığında kalıyor. Şimdi bu kişiler, cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanı olarak eski görevlerine yeniden talip oluyorlar.”

1353130cookie-check‘Somali 21 yıllık kâbustan uyanıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.