Son derece üzgün(müş)…

Papanın Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Bertone, dün göreve başlamasının ardından, bugün konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Papa, oradaki konuşmasında genel itibarıyla din ile şiddet arasındaki ilişkiyi irdelemekte, hangi taraftan olursa olsun şiddete dinsel bir gerekçe göstermenin net ve kesin biçimde reddedilmesi gerektiğini söylemek istemekteydi.”

Müslümanların Papanın sözlerini doğru anlaması gerektiği kaydedilen açıklamada, “Papa, sözlerinin doğru biçimde anlaşılması konusunda, onlara (Müslümanlara) yardım, bu sayede de halihazırdaki zor anın aşılmasını dilemektedir” denildi.

Açıklamanın, Papanın Müslümanlara “saygı” duyduğunun dile getirildiği söz konusu bölümünde, “Papa’nın dileği, yaşayan, sürgit mevcut, yerin ve göğün yaratıcısı, insanlara konuşmuş olan tek Tanrı konusundaki tanıklığın; ayrıca, tüm insanlık adına sosyal adalet, ahlaki değerler, barış ve özgürlüğü yayma ve de özendirme işbirliğinin güçlendirilmesidir” ifadeleri kullanıldı.

TÜRKİYE ZİYARETİNE HAZIRLANIYOR

Bu arada 16. Benediktus, Kasım ayı sonunda yapacağı Türkiye ziyaretine hazırlanıyor.
Papanın Almanya seyahatinden Vatikan’a dönerken uçaktaki gazetecilere, “Önümüzdeki seyahat ise Türkiye’ye olacak” dediğini hatırlatan La Repubblica gazetesi, Türkiye ziyaretine hazırlık amacıyla Papaya sunulan bir raporun içeriğini açıkladı.

Türkiye’de görev yapan Katolik piskoposlar ise Papanın Türkiye’ye yapmayı plandığı ziyaretle ilgili olarak Pazartesi günü bir değerlendirme toplantısı yapmayı kararlaştırdı.
 

“PAPA’NIN ÖZÜR DİLEMESİ ŞART”

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Papa 16. Benediktus’un İslam dini ve peygamberi Hz. Muhammed hakkındaki açıklamalarını değerlendirerek, ”Papa bir din adamı gibi konuşmamış, alışılmış siyasetçiler gibi bir konuşma yapmış” dedi.

Erdoğan, Crowne Plaza Otel’de düzenlenen ”5. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Kurultayı”ndan ayrılışı sırasında bir gazetecinin ”Papa’nın peygamberimize yönelik sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, bu açıklamaları bir din adamı, aynı zamanda bir devletin başkanının yaptığı açıklamalar olarak değerlendirmek durumunda olduğunu belirterek, şunları söyledi:
”Dünyada dinler arası diyaloğun, değerler arası diyaloğun, medeniyetler arası diyaloğun başlatıldığı böyle bir dönemde, anlamı barış olan İslam dinine karşı ve onun sevgili peygamberine karşı yapmış olduğu değerlendirme, yaklaşım çok ciddi bir talihsizliktir.

Ben ayrıca çok açık ve net olarak şunu söylemek durumundayım; şu anda bu açıklama şunu gösteriyor ki, Papa bir din adamı gibi konuşmamış, alışılmış siyasetçiler gibi bir konuşma yapmış. Zaten şu an da bir devletin reisi, lideri, başkanı ne ise… Temenni ederiz ki, yapmış olduğu yanlışı süratle düzeltir ve medeniyetler arası diyaloğun, dinler arası diyaloğun gelişmesi noktasında oraya bir gölge düşürmemiş olur. Bu yapmış olduğu yanlış açıklamalar, çirkin, talihsiz açıklamalardan geri adım atması, gerek İslam dünyasından gerekse Müslümanlardan özür dilemesi şarttır diye inanıyorum.”

Erdoğan, ”Bu açıklamaların Papa 16. Benediktus’un Kasım ayında Türkiye’ye yapacağı ziyareti etkileyip, etkilemeyeceğine” ilişkin bir soru üzerine de ”Onu bilemem” cevabını verdi.

 

1136690cookie-checkSon derece üzgün(müş)…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.