SONAR anketinde AKP-CHP kafa kafaya

SONAR’ın anketine katılanların verdiği yanıtlara göre “kararsızlar” ve “görüş belirtmeyenler” orantısal olarak dağıtıldığında AKP’nin oy oranı yüzde 29.5, CHP’nin yüzde 27.11, MHP’nin yüzde 20.41, BDP’nin ise yüzde 6.28. Bu sonuçlarla AKP’siz bir koalisyonun önü oransal olarak açılıyor. Ankete katılanların büyük bir çoğunluğu işsizlik ve pahalılığı Türkiye’nin en önemli iki sorunu olarak görüyor.

SONAR Araştırma Şirketi’nin anketinde AKP’nin oylarının yüzde 30’un altına düştüğü belirlendi. Bugün seçim olsa AKP’nin yüzde 29.5, CHP’nin yüzde 27.11, MHP’nin ise yüzde 20.41 oranında oy alabileceği saptandı. Sonar Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bayrakçı, yeni gelişen siyasi hareketlerin oy oranlarını etkilediğini belirterek “Ufukta AKP’siz bir koalisyon hükümeti beliriyor” dedi.

SONAR Araştırma Şirketi’nin 3-13 Ocak tarihleri arasında “yüz yüze anket yöntemi” kullanarak yaptığı araştırma İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mersin, Samsun ve Van illerinde farklı ekonomik ve yaş gruplarından tesadüfi yöntemle seçilen 3 bin kişiyle gerçekleştirildi.
SONAR’ın birleşik oy pusulasında alfabetik sıraya göre AKP, BDP, BBP, CHP, DP, DSP, Hak ve Eşitlik Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, İşçi Partisi, MHP, ÖDP, Saadet Partisi, TKP, Türkiye Partisi yer aldı.

Ankete katılanların verdiği yanıtlara göre “kararsızlar” ve “görüş belirtmeyenlerin” orantısal dağıtılmamış haliyle AKP yüzde 28, CHP yüzde 25.73, MHP yüzde 19.37, BDP yüzde 5.96, SP yüzde 5.19, DP yüzde 3.89, DSP yüzde 2.86, BBP yüzde 2.1, “diğer partiler” yüzde 1.8, “Kararsızlar” ise yüzde 5.1 oy oranına sahip. “Kararsızlar” ve “Görüş bildirmeyenler” orantısal olarak dağıtıldığında ise oy oranları AKP yüzde 29.5, CHP yüzde 27.11, MHP yüzde 20.41, BDP yüzde 6.28, SP yüzde 5.47, DP yüzde 4.1, DSP yüzde 3.02, BBP yüzde 2.21, diğer yüzde 1.9’a yükseliyor.

En önemli sorun işsizlik…

Araştırmaya göre halkın büyük çoğunluğu Türkiye’nin en önemli sorununun işsizlik ve pahalılık olduğunu düşünüyor.

Araştırmaya katılanlara birden fazla cevap verebildikleri “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir” sorusuna, katılımcıların yüzde 69.73’ü “Ekonomik sorunlar/pahalılık” yanıtını verirken yüzde 67.7’si ise “İşsizlik/istihdam” diye yanıtladı. Kürt açılımının en önemli sorun olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 35.4’te kaldı.

Katılımcılara yöneltilen, “Önümüzdeki 6 ay içerisinde kendi ekonomik durumunuzun nasıl olacağını düşünüyorsunuz” sorusuna verilen yanıtlar ise katılımcıların yüzde 36.66 “Bugünden daha kötü”, yüzde 32.67’si “Bilmiyorum”, yüzde 20.68’sı “Bugünden daha iyi”, yüzde 9.99’u da “Aynen böyle kalacak” yanıtını verdi.

Koalisyon işareti

AKP’nin ilk kez yüzde 30 bandının altına düştüğünü belirten SONAR Yönetim Kurulu Başkanı Bayrakçı, AKP’nin oy kaybetmeye devam edeceğini, Kürt açılımının en çok BDP’ye yaradığını söyledi. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül liderliğindeki Türkiye Değişim Hareketi’nin, henüz partisini resmen kurmadığı için araştırma kapsamı dışında tutulduğuna dikkat çeken Bayrakçı, gelişen yeni siyasi hareketlerin oy dağılımında değişim yaratacağını vurguladı.

Bayrakçı, “Sonbaharın başından beri ortaya çıkan yeni siyasi eğilimler ve oy oranları muvacehesinde, ufukta AKP’siz bir koalisyon hükümeti belirdiği hususunda ısrar ediyorum” diye konuştu. Cumhuriyet

1445530cookie-checkSONAR anketinde AKP-CHP kafa kafaya

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.