'Sonuçlarına da katlanmaya hazırım'

Genco Erkal'ın yazıp yönettiği ve Fazıl Say'ın bestelediği belgesel oyun ´Sivas 93´, Avrupa turnesine Londra'dan başlıyor. Red organizasyon ve Leveness Hukuk Bürosu'nun katkılarıyla "291 Mare Street London E 8 1EJ" Hackney Empire'da sergilenecek oyun, 5 Ekim Pazar Günü saat 19.00'da izlenebilecek. Dostlar Tiyatrosu´nun bir sonraki durağının Almanya olduğu açıklandı.


OYUNA ENGELLER


Erkal, pazar sabahı Kitapevi'nde gerçekleşen basın sohbetinde Sivas 93 Belgesel Oyunu'nun Türkiye için önemine değindi ve Türkiye'de oyunun sergilenmesine karşı olan kesimlerin engelleyici eylemlerinden söz etti.


Erkal, Sivas 93 Belgesel Oyunu'nun Türkiye'de sahnelenmesinde ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını şöyle açıkladı:


"Trakya'da olduğu gibi Bursa Belediyesi de oyunun sergilenmesi için salon vermek istemedi. Neyse sorun daha sonra çözüldü, Trakya´da ve Bursa´da oyunu sergiledik. Ne var ki Kahramanmaraş'ta kaşılaştığımız tepki nedeniyle,bu ilde oyunumuzu sergileyemedik. Oyun için bilet satan dükkan baskıya maruz kaldı. CHPliler dahi bu ilin bu konulara hassas olduğu gerekçesiyle bize destek olmaya yanaşmadı…"


"UNUTTURULMAYA ÇALIŞILIYOR"


"Sivas Katliam'ı gibi olayların unutturulmaya çalışıldığını" belirten Erkal, "Düşmanlıkları ortaya çıkarmayalım düşüncesiyle davranılıyor. Oysa bu tür olaylar deşilmelidir" dedi.


Erkal, "Bilgi edinmeye ve kendine ait eleştiri mekanizmaları geliştirmeye yanaşmayan toplumların kolayca tahrik olduğunun" altını çizerken, Türkiye´de milliyetçilik ve dinin önemli tahrik unsurları olduğunu dile getirdi.


1993´teki Sivas Katliamı'na karşı hep bir isyan duyduğunu ifade eden Erkal, Sivas 93 oyununu da "topluma sanatla ulaşmayı amaçlayan bir aydınlanma hareketinin parçası" olarak gördüğünü söyledi.


Sanatçı, oyun hazırlıklarına başlarken de tepkilere ve "sonuçlarına katlanmaya hazır olduklarını", oyunu Sivas'ta Kasım'da sergilemek istediklerini belirtti. 


Bu hareketin bugün için önemli olduğu görüşünü ise Erkal, "Vitrini farlı olsa da, Sivas katliamından sorumlu olan görüş bugün de, yeni nesiller oluşturarak her yeri ele geçirmekte…" diye aktardı.´


Erkal, Sivas 93´ün bir çok ilde coşkulu tepkilerle de karşılaştığını anlatarak, yıllar sonra olayı ele almanın olaylı serinkanlı bir şekilde değerlendirme şansı verebileceğini dile getirdi.


YORUMDAN KAÇINDI


Genco Erkal, Açık Gazete'nin "Fazıl Say´ın Nazım oratoryosunda, kendisinin seslendirdiği Akşam Gezintisi şiirinden Ermeni katliamı ile ilgili dizelerin neden çıkarıldığı" sorusuna ise "Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum" diyerek yanıt vermedi.


Ermeni sanatçı Khatchatour Pilikian Şubat 2006´da, Türkiye'de Ermeni karşıtlığı nedeniyle Nazım Hikmet'in şiirlerinden bazı dizelerin çıkarıldığını, bunun Nazım Hikmet´e saygısızlık olduğunu öne sürmüştü.


AYRINTILI BİLGİ:
www.hackneyempire.co.uk
Box Office: 020 89850 2424
Irfan Sahin
Mob:07502455611

815940cookie-check'Sonuçlarına da katlanmaya hazırım'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.