‘Sorunlar yıllar önce aşılmalıydı’

Mikis Theodorakis, Türkiye ile Yunanistan’ın, aralarındaki sorunları yıllar önce aşmış olmaları gerektiğini vurgulayarak, kendisi ve Zülfü Livaneli’nin Türk-Yunan yakınlaşmasının temelini, 1986 yılında İstanbul’da attıklarını söyledi.

Theodorakis, 80. yaş gününü, doğum yeri Girit adasında yaşamı boyunca gerçekleştirdiklerinin irdelendiği bir konferans ve bir halk konseri eşliğinde kutluyor.

İlerleyen yaşı nedeniyle halk önünde vereceği son konserlerden birisi olması beklenen, Hanya kenti stadyumunda bu akşamki konser öncesi gazetecilerle sohbet eden Theodorakis, Türk-Yunan ilişkilerine de değindi.

Son yıllarda iki ülkenin yakınlaşması yönünde çok önemli adımların atıldığını belirten Theodorakis, şöyle konuştu:

”Uzun yıllar ilişkilerimiz, hayaletler ve efsaneler nedeniyle bozuk kaldı. Bunları artık aşmalıyız. Bizler komşuyuz. Buradan taşınmamız söz konusu değil. Bir seçim yapmalıyız; ya elde silah bekleyeceğiz ya da dostluk ve barış içerisinde işbirliği yapacağız.”

Son yıllardaki yakınlaşmanın sonucu olarak atılması gereken adımlar olduğunu ve bu noktada işin daha çok Türkiye’ye düştüğü kanısını taşıdığını söyleyen Theodorakis, Türkiye’deki bazı çevrelerin yakınlaşmayı sabote ettiklerini öne sürdü.

Theodorakis’in bu akşam vereceği konserde, ünlü Yunanlı sanatçılar Yorgo Dalaras, Nena Venetçanu, Sonia Theodoridu, Dimitris Basis ve sanatçının oğlu Yorgo Theodorakis de sahne alacak.

Theodorakis’in 80. yaş günü kutlamalarına katılması beklenen Zülfü Livaneli’nin ise rahatsızlığı nedeniyle Girit’e gelemediği, ancak Theodorakis’e mesaj gönderdiği açıklandı.

1111630cookie-check‘Sorunlar yıllar önce aşılmalıydı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.