Sosyal demokrat lider yine cumhurbaşkanı

Sağcı ‘Halk Partisi’nin (Schweizerische Volkspartei SVP ) bütün engellemelerine rağmen Sosyal Demokrat Parti’nin (Sozialdemokratische Partei der Schweiz-SPS ) desteklediği Moritz Leuenberger 159 oy alarak yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Toplam 237 oyun kullanıldığı seçimde 10 oy boş, 2 oy geçersiz 225 oyun geçerli sayıldı. Oylamada 56 oy parti arkadaşı Micheline Calmy-Rey’e giderken 10 oy da başkalarına dağıldı.
 
Daha önce bu görevleri yapan Samuel Schmid ve Joseph Deiss 174 oy alarak bu göreve seçilmişlerdi. Cumhurbaşkanlığı görevine ikinci defa seçilen Leuenberger ise 2001 yılında bu göreve 187 oy ile gelmişti. 

Leunberger yeni görevine 1 Ocak 2006 tarihinde başlayacak. Aynı görevi halen SVP’den Samuel Schmid yürütüyor. Leunberger 27 Eylül 1995 yılında Otto Stich’in yerine ilk defa bakan seçilmiş ve şuanda da hükümetin en eski bakanı sayılıyor. Leunberger cumhurbaşkanı seçildiğinde halen Enerji, Ulaştırma, Kominikasyon ve çevre kirliliği ile ilgili departmanlardan sorumlu bakanlık görevini sürdürüyordu.


FOTOĞRAF: Cumhurbaşkanı Moritz Leuenberger. 

1119850cookie-checkSosyal demokrat lider yine cumhurbaşkanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.