‘Sosyal Forum’a katılım yetersizdi’

Avrupa Sosyal Forumu çerçevesinde çeşitli toplantılara katılmak üzere Londra’da bulunan Türkiye’den konuklarla, geçtiğimiz Cuma akşamı Day-Mer’de bir toplantı gerçekleştirildi. 

Day-Mer Başkanı Ahmet Sezgin’in yönettiği ‘Sosyal hareketler ve Avrupa Sosyal Forumu’ adlı toplantının konukları yazar ve gazeteci Aydın Çubukçu, TÜMTİS Başkanı Sabri Topçu, KESK MYK’dan Güven Gerçek ve DİDF Başkanı Hüseyin Avgan’dı. Toplantıya 150 kişi katıldı.

İlk sözü alan Aydın Çubukçu, Sovyetler’in yıkılmasından sonra ağır bir anti-propaganda eşliğinde işçilerin, emekçilerin ve halkların örgütlülüğünü, örgütlenme bilincinin yok edilmeye çalışılarak, sosyalizm umudunu yıkmaya çalışıldığına değindi. 

Hareketin düşün olduğu dönemlerde ezilen halkların ve hareketlerin kendi sorunlarını çözümü noktasında formüle etmekten uzak olabileceğini vurgulayan Çubukçu ASF geneline bakıldığında kitleyi temsil eden kuruluşlar olsada bunların sayısının az olduğunu söyledi.

 ‘Bu durum ASF’nin gereksiz olduğu anlamına gelmiyor.  Görüş alış verişinde bulunma, birbirimizle ilişki kurma, çeşitli aydınlar ve gruplar için bir platformdur ve yararlıdır’ diyen Çubukçu şöyle devam etti:

“Emperyalizmin hakim olduğu şu dönemde bu ebedi olmayacak, gün gelecek zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyi olmayanlar zincirleriyle bu düzeni boğacaklar.  Halkları sağlıksızlık, kültürsüzlük, yoksulluk, eğitimsizlik boğucu hale getirmiştir ve sabredecek gücü kalmamıştır.  Biz halkımıza nasıl mücadele ve neyi istemesi gerektiğini gösterirsek Türkiye önemli bir rol oynayacaktır.”

Daha sonra söz alan TÜMTİS Başkanı Sabri Topçu ve KESK MYK üyesi Güven Gerçek sendikalar ve emekçi kesim açısından Foruma ve sosyal hareketlere değindi. 

Topçu  Türkiye’deki işçilerin ve sendikaların durumuna değinmenin yanı sıra, uluslararası sendikal toplantılardan örnekler vererek, bu toplantılarda tartışılarak kararlar alındığını ve o kararları ülkelerine gittiklerinde şubelerle toplantılar yaparak paylaştıklarını ve uygulamaya çalıştıklarını söyledi. 

Topçu “Avrupa Sosyal Forumu’nun böyle bir işlevi olduğunu tabiki söyleyemeyiz.  Fakat ASF insanlar için bir ilişki, duyarlı kesimler geliyorlar.  Bu devam etse de gerçek sosyal hareket işçi sınıfıyla olacak. Fakat ASF’dende alacağımız vardır”dedi. 

Gerçek 2 senedir ASF’ye katıldıklarını belirterek, hak gaspları, AB anayasası, çalışma koşullarının iyi olmaması vb gibi bir çok tartışma toplantılarına katıldıklarını ve oraya gelenlerin insanca bir yaşam istediklerini belirterek, “Ama bu saldırı nedir, insanca yaşamı nasıl başarabileceğimize dair bir perspektif koyma noktasında zayıflık var” diye devam etti.

Son olarak söz alan DİDF Başkanı Hüseyin Avgan ise “başka bir dünya isteyen insanların kafalarında karışıklık var, bunların karşılıklı görüş alış verişi ve bunu ülkesine taşıma olmalı”dedi.  Avgan, burjuva propagandasının işçileri engellemesine rağmen Almanya’da gerçekleşen “Pazartesi Eylemleri”nde olduğu gibi dönem dönem bunun kırıldığını belirtti. 

Toplantı daha sonra sorular ve görüş belirtmelerin ardından konukların kapanış konuşmalarıyla sona erdi.  

Form’daki diğer fotoğraflar için lütfen  http://www.haberindex.com/asf.html adresini tıklayınız.

1094980cookie-check‘Sosyal Forum’a katılım yetersizdi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.