“Sosyal medya sorumsuz medya değildir”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kin ve nefret yayma, kavga ortamı oluşturma, çocuk istismarı, sahte hesap açma gibi eylemlerin dünyanın her yerinde suç olduğunu, sosyal medyada bu suçu işleyenlerle mücadele edeceklerini söyledi ve ekledi: “Sosyal medyayı kısıtlamaya, yaptırım uygulamaya yönelik hiç bir çalışmamız yok. Sosyal medya, sorumsuz medya değildir. Bu alanı suç amaçlı kullanmaya başladığınız zaman bunun hesabını veren birileri olması lazım, istediğimiz bunun dışında bir şey değil.”

PTT Ahlatlıbel Tesisleri’nde gazetecilerle bir araya gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Yıldırım, Gezi Parkı odaklı olayların ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinin ABD’ye giderek, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin Türkiye’de ofis açmalarına yönelik yaptığı görüşmelerden nasıl bir sonuç çıktığının sorulması üzerine, “Ziyaretin zamanlamasının Gezi Parkı olaylarıyla çakışması tamamen tesadüftür. Çok önceden planlanmış bir ziyaretti” ifadesini kullandı.

‘ÖZGÜRLÜK ALANI OLACAK AMA SUÇ İŞLEMEYE TEŞVİK ETMEYECEK’
Görüşmelerde söz konusu sosyal paylaşım sitelerinin Türkiye’deki faaliyetleriyle ilgili BTK ve ilgili kuruluşların yaşadıkları sıkıntıların dile getirildiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

“Sosyal medya önemli bir özgürlük alanı ve haberleşme sistemidir. Özgürlük alanı olacak ama insanların hayatını karartacak, suç işlemeye teşvik edecek bir mecra olmayacak. O olaylarda mağdur olan bir çok insan, ‘adıma sahte hesap açıp suç işlediler’ diye bize geldi. Vatandaş hakkını ararken siz ona yardımcı olamıyorsanız o devletin acziyetidir. Bu mecrada suç işlenmesinin önüne geçmenin yolu, bu mecrayı sağlayanların bizim kolluk güçlerimizle, yargımızla iş birliği yapmasıdır. Başka ülkelerde bunu yapıyorsunuz, Türkiye’ye gelince yapmıyorsunuz, bu kabul edilir bir şey değil. Er ya da geç işbirliği yapmaları gerekiyor. Görüşmelerin faydalı geçtiğini düşünüyorum. Sonrasında bazı uygulamalarda değişiklikler oldu.”

Bazı suçların evrensel olduğunu belirten Yıldırım, kin ve nefret yayma, kavga ortamı oluşturma, çocuk istismarı, sahte hesap açma gibi eylemlerin dünyanın her yerinde suç olduğunu söyledi. Söz konusu paylaşım sitelerine bu suçlar için işbirliği önerdiklerini ifade eden Yıldırım,bu sitelerin takipçilerinin bilgileri ve görüşmelerinin kendilerini ilgilendirmediğini söyledi. Bakan Yıldırım, “Sonuna kadar özgürlük ama başkalarının hakkına, hukukuna saygı göstererek, bizim amacımız bu” dedi.

‘SAHTE HESAPLARLA İLGİLİ DAHA HIZLI HAREKET ETMEYE BAŞLADIK’
Yıldırım, sosyal paylaşım sitelerinin, görüşmelerin ardından, sahte hesaplarla ilgili daha hızlı hareket etmeye başladığını kaydetti.

Avrupa Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi’ne imza attıklarını ve TBMM’ye gönderdiklerini belirten Bakan Yıldırım, sözleşme yürürlüğe girdikten sonra Türkiye’nin 47 ülke ile siber suçlar konusunda işbirliği yapıyor hale geleceğini ifade etti.

‘SOSYAL MEDYA SORUMSUZ MEDYA DEĞİLDİR’
Sosyal medyayı kısıtlamaya, yaptırım uygulamaya yönelik hiç bir çalışmalarının olmadığının vurgulayan Yıldırım, “Sosyal medya, sorumsuz medya değildir. Bu alanı suç amaçlı kullanmaya başladığınız zaman bunun hesabını veren birileri olması lazım, istediğimiz bunun dışında bir şey değil. O yüzden de çeşitli mekanizmaları, özgürlükleri kısıtlamamak kaydıyla devreye sokmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

1390360cookie-check“Sosyal medya sorumsuz medya değildir”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.