'Soğuk savaştan korkmuyoruz'

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, "yeni bir soğuk savaş amaçlamadıklarını, ancak bundan da korkmadıklarını" söyledi.

Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığının tanınması konusuna da değinen Medvedev, "Eğer Batı, Rusya ile iyi ilişkileri korumak istiyorsa, o zaman kararımızı da anlayışla karşılamalı" dedi.

Medvedev, Güney Osetya ve Abhazya’yı bundan sonra meydana gelebilecek olası saldırılara karşı da koruyacaklarını söyledi.

Medvedev, CNN’e verdiği röportajda, "İmzaladığım kararnamede, ülkemizin doğal olarak bu iki ülkenin (Güney Osetya ve Abhazya) güvenliğini güvence altına alacağı ve eğer saldırıya uğrarlarsa onlara uygun yardımı yapacağımız belirtiliyor" dedi.

ABD’nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da kurmaya hazırlandığı füze kalkanı projesine de değinen Medvedev, askeri yanıt verebileceklerini bildirdi.

Medvedev, "ABD’nin Avrupa’nın ortasında Rus sınırına yakın yerde füzesavar sistemi kurmasına karşı elbette gerekli askeri yanıtı verebiliriz. Bu (proje), ek gerginlikler yaratacaktır" dedi.

BAN ENDİŞELİ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Rusya’nın Gürcistan’da tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımasının, Güvenlik Konseyi’nin Gürcistan’daki krize çözüm bulma çabalarını zorlaştırabileceğini söyledi.

Genel Sekreter Ban, sözcüsü Michelle Montas aracılığıyla yaptığı açıklamada, "devletlerin tanınması" konusunun egemen devletlerin karar vereceği bir mesele olduğunu vurguladı. Sözcü Montas, Genel Sekreterin konuyla ilgili tutumunun bilindiğini belirterek "Genel Sekreter, Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tarafından kabul edilen anlaşmayı memnuniyetle karşılamıştır, bu kapsamda 6-maddeli planın tümüyle uygulanması gerektiğini yinelemektedir" dedi.

1177350cookie-check'Soğuk savaştan korkmuyoruz'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.