Soyer: İngiltere’ye bakış açımızı aktardık

 Başbakan Soyer, Kuzey Kıbrıs Festivali’nin açılışı ve İngiltere Avrupa Bakanı Geoff Hoon’la görüşmek için 7 Mart Çarşamba günü gittiği Londra’dan, dün akşam döndü. Soyer’i Ercan Havalimanı’nda Maliye Bakanı Ahmet Uzun, Başbakanlık Müsteşarı Öntaç Düzgün ve öteki yetkililer karşıladı.


HOON’LA GÖRÜŞMEDE HALKIN BAKIŞ AÇISI ANLATILDI


Başbakan Soyer, basına yaptığı açıklamada, Londra ziyaretinde görüştüğü Avrupa Bakanı Geoff Hoon’a, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs sorununa bakışını anlattığını söyledi. Özellikle Gambari süreciyle ilgili teknik komitelerdeki sıkıntılara yönelik bakış açılarını anlattığını ifade eden Başbakan Soyer, “Kıbrıs Türk halkının çözümün istekli tarafı olarak attığı adımlar hakkında detaylı bilgiler verdik. Çok yararlı görüş alışverişinde bulunduk” dedi.


İngiltere’deki çeşitli basın yayın organlarının temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs sorunuyla ilgili karşılaştığı sorunları, başarıları ve gelişmeleri detaylarıyla anlatma fırsatı bulduğunu belirten Başbakan Soyer, başta İngiliz basını olmak üzere dünya basınının, son zamanlarda, Kıbrıs sorununu artık tek bir açıdan ele almadığı gerçeği dikkate alındığında, bu görüşmelerin çok yararlı olduğunu söyledi.


FESTİVALLE GÖNÜL BAĞI


Soyer, Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs’la gönül bağını geliştirmek için hükümetin de destek verdiği Kuzey Kıbrıs Kültür Sanat Festivali’nin bazı etkinliklerine katıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:


“Orada insanlarımızla yan yana, yüz yüze gelebildik ve görüşebildik. Bu, Londra’da ilk kez oluyor. Festivale, insanlarımızın duyarlılıklarını gördük. Bunun yanı sıra, Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklere, KKTC Başbakanı olarak da, siyasi inançları, duruşları farklı olsa da, Kıbrıs Türk halkının çıkarları doğrultusunda, çözüm, ekonomik gelişme konusunda ortak paydaları bulup birlikte çalışmaları çerçevesinde görüşlerimizi iletme fırsatı buldum. Oldukça yararlı bir çalışma oldu.


Bu tür ziyaretleri artırarak devam ettireceğiz ve Kıbrıs Türk halkının her düzeyde dünyayla değişik açılardan temaslarını geliştirebileceğiz. Bunun bize yarattığı faydaları, Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri, her pratik olayla yaşıyoruz. Lokmacı barikatındaki ve diğer konulardaki gelişme süreçlerini daha da ileriye götürmek temel görevimizdir.”
Başbakan Soyer’e, Londra ziyaretinde, Müsteşarı Doğan Şahali ve Özel Kalem Müdürü Erkut Şahali eşlik etmişti.


FESTİVAL


Londra’daki Kuzey Kıbrıs Festivali’nde, dün gece, Gençlik Merkezi Halk Dansları Ekibi’nin sunduğu halk dansları ve Kıbrıs oyun havaları eşliğinde, Kıbrıs mutfağına özgü yiyeceklerden, el sanatlarından örneklerin de yer aldığı şölen düzenlendi.


Açılışını Başbakan Ferdi Sabit Soyer’in yaptığı, 4 ressamın ve Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği’nden 16 karikatüristin eserlerinin bulunduğu sergi ise, 14 Mart’a kadar Abney Public Hall’de izlenebilecek.


Festival kapsamında, Cuma akşamı Kıbrıs Türk Komedi Tiyatrosu “Havassu Garayanni” adlı komediyi sahnelemiş; Cumartesi akşamı ise, Umut Albayrak konser vermişti.


SUSUZLU: “HEDEFİMİZ ZENGİNLEŞTİRİP GELENEKSELLEŞTİRMEK


Bu arada, On binlerce Kıbrıslı Türk’ün yaşadığı Londra’da düzenlenen Kuzey Kıbrıs Festivali’nin organizatörü İlke Susuzlu, TAK muhabirine yaptığı değerlendirmede, Festivali zenginleştirerek gelenekselleştirmek istediklerini söyledi.


Susuzlu, 5 yıldır Londra’da yaşadığını belirterek, Kıbrıslı Türklerin kendi kültür ve sanatlarına duydukları özlemi gidermek için bireysel oyunlar sahnelediğini, ancak bunun yetersizliğini görünce KKTC Temsilciliği’ne festival organizasyonuyla ilgili bir proje sunduğunu anlattı.


Festival etkinliklerine gösterilen ilgiden memnun olduklarını ifade eden İlke Susuzlu, çok daha zengin içerikte festivaller düzenlemek için kolları sıvadıklarını belirtti.


FOTOĞRAF: Başbakan Ferdi Sabit Soyer festivalde…

800510cookie-checkSoyer: İngiltere’ye bakış açımızı aktardık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.