Soyer: Rumlar zaman kazanmaya oynuyor

Almanya’da yayınlanan Spiegel Dergisi, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer ile bir röportaj yaptı. Ozan Ceyhun’un çevirisini yaptığı röpörtaj şöyle:


Spiegel: Oldukça kısa bir süre içinde bir kaç aydır Kuzey ve Güney Kıbrıs Devlet Başkanları on defa biraraya gelerek parçalanmış adanın geleceğini görüştüler. Hangi alanlarda ilerleme kaydettiler?


Soyer: Bizim hedefimiz 2009 yılının Haziran ayında Birleşik Kıbrıs’ta Avrupa Parlamentosu Seçimi’ni gerçekleştirmekti. Ancak herşey çok yavaş ilerlemekte. Korkarım bu amaca ulaşamayacağız. Son zamanlarda ilerleme değil zorluklar görmekteyiz.
Spiegel: En son geçen Çarşamba Günü gündeme gelen buluşmada yoğun bir tartışma yaşanmış.


Soyer: Kuzeydeki bizler iki eşit ülkeden (federal eyalet)  oluşan bir devleti gerçekleştirmek istiyoruz. Amacımız federal bir model Almanya örneğinde olduğu gibi. Ancak Güneydeki Rumlar bizim eşit haklara sahip olmamızı kabul etmiyorlar.


Spiegel: Rum Tarafı Türk Ordusu’nun adayı terk etmekte geciktiğini ve hatta Kuzeyde her zaman kalacak bir ordunun geriye kalacağını iddia ediyor (OC: gazeteci soruyu bu şekilde formüle ediyor). Türkiye de bir garantör olarak etkisini sürdürmek istiyor.


Soyer: Bu bir Rum Propagandası. Türk Ordusu’nun tüm olanlardan sorumlu olduğu kesinlikle doğru değil. Biz Rumların tersine 2004 Nisan’ında o zamanki BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Çözüm Planı’nı kabul ettik. Hala da arkasındayız.


Spiegel: Rumlara göre Annan Planı Türkiye’nin çıkarınaymış.


Soyer: Bu doğru değil. Halkımızın beşte birini oluşturan 55.000 Kıbrıslı Türkün yaşadıkları yerlerden göçünü kabul ettik. Eşit haklara kavuşmak için toprak vermeye hazırdık. Ancak karşı tarafta kurban vermeye hazır olmalı.


Spiegel: Bir anlaşama sizce ne zaman gerçekleşir?


Soyer: Hala gelecek yıl bir çözüm olmasını dilemekteyiz. Ancak Rumlar zaman kazanmaya oynuyorlar. Bu nedenle Kuzey Kıbrıslılar olarak tüm Avrupalıları bize uygulanan izolasyona son vermeye çağırıyoruz. Kıbrıs Yarası artık iyileşmeli!

712710cookie-checkSoyer: Rumlar zaman kazanmaya oynuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.