İspanya Büyükelçisi’nden YDÜ’ye ziyaret

Büyükelçi, YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş ve YDÜ-Milli Kütüphane Müdürü Tümer Garip tarafından karşılandı.


İspanyol Büyükelçi Jose Manuel Cervera de Gongora; “Don Kişot’u 400’üncü anma yılı nedeniyle, İspanya’da bu yıl en önemli kültür etkinliklerinden birisi gerçekleşiyor, bu vesile ile Don Kişot ile ilgili olarak basımı gerçekleşen bir kitabı size getirdim” dedi. Büyükelçi ayrıca, “ İnsanlar en kolay konuşarak anlaşabilirler. Bu nedenle lisanın önemi çok büyük. Bu vesileyle, size ayrıca İspanyolca sözlük ve gramer kitapları getirdim” diyerek getirdiği kitapları, Profesör Gökçekuş’a sundu.


 Profesör Gökçekuş ise Büyükelçi’ye Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu kadar kısa sürede kaydetiği gelişmeyi anlatarak kampus alanı içerisinde yer alan tüm eserler hakkında kısa bilgi verdi. Üniversitenin hedefleri ve bu hedeflere ulaşabilmesi için yapılan planlamayı da anlattı. Üniversiteyi tanıtıcı materyalin yer aldığı bir dosya yanında, YDÜ tarafından gerçekleştirilen ve Kıbrıs’ta bugüne değin gerçekleştirilmiş en önemli ve en geniş katılımlı uluslararası konferans olma özelliği taşıyan Uluslararası “Su”, “Deprem” ve “Çevre” konferanslarına ait bildiri kitaplarını da Büyükelçiye hediye etti.  Profesör Gökçekuş ayrıca Jose Manuel Cervera de Gongora’a uygun bir zamanda okuyup değerlendirmesi için “Kıbrıs Konusu” ile ilgili olarak da 4 sayfalık bir metin sundu.


Bölüm ve fakülteler yanında, ulaşım, beslenme ve barınma imkanları yanında YDÜ bünyesinde gerçekleştirilen sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler hakkında da bilgi veren Profesör Gökçekuş , “ Büyükelçi , özellikle 68 ülkeden 1000’i aşkın bilim insanının katılım ve katkısı ile 2002 Nisan’ında YDÜ tarafından gerçekleştirilen  Uluslararası Çevre Konferansı’nın Bilim Kurulu’nda 2 İspanyol profesörün yer alması yanında 10’u aşkın bildirinin de İspanyol bilim adamlarınca sunulmuş olmasından çok etkilendi” dedi. Bu olay karşısında, İspanyol Büyükelçi; İspanyayla ilişkilerin her alanda daha da geliştirilmesi için kişisel olarak büyük çaba sarfedeceğini belitti.


Son derece sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen sohbetin ardından, sırasıyla YDÜ-Milli Kütüphane, Spor ve Sağlık Merkezi, Okul Öncesi Eğitim Merkezi, Eğitim Sarayı, Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu, Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi gezilerek, Büyükelçi’ye bilgi sunuldu.


“Gerçek bir medeniyete geldim” diyen İspanyol Büyükelçisi Jose Manuel Cervera de Gongora , bir elçi olarak , diplomatik olarak söylemiyorum, gerçek ve samimi duygularımı ifade ediyorum. İyi bir şeylerle karşılaşmayı bekliyordum ama beklentilerimin çok çok ötesinde bir eserle karşılaştım. 5 yıldızlı bir Eğitim ve Kültür Merkezi oluşturmuşsunuz, emeği  geçenleri kutlarım” diyerek YDÜ’ye duyduğu hayranlığı ifade etti.


“Her toplumun sorunları vardır ama bunların çözümünün temelinde kültür ve bilgi yatar. Burada bu olanaklarla sizler en değerli şeye, eğitime kültüre ve medeniyete yatırım yapmışsınız” diyen İspanyol Büyükelçi, “Özellikle kütüphane binanız muhteşem, hiçbir fedakarlıktan kaçınılmamamışsınız, son derece modern görünümü ve insanı ferahlatan iç donanımı ve şaşırtıcı ayrıntısıyla mükemmel bir eser” dedi. Üniversitenin tüm olanaklarının halka da açık olmasını ise şu sözlerle ifade eden Büyükelçi “ Bu yolla halka en büyük katkıyı siz yapmış oluyorsunuz. Medeniyet adına, uluslararası ilişkilerin gerçekleştirilmesi adına , bilginin halka en etkin bir biçimde ulaşmasını olanaklı kılma adına YDÜ olarak büyük işler başardınız” dedi. Büyükelçi ayrıca, “Sizleri gerçekten en içten samimiyetimle kutluyorum. Misafirperverliğiniz için de çok teşekkür ederim” dedi.


İspanyol Büyükelçinin en çok etkilendiği yerlerden birisi de Okul Öncesi Eğitim Merkezi oldu diyen Profesör Gökçekuş “ Minik yavrularımız için kendi mimar ve mühendisimiz tarafından plan ve projesi yapılan ve kendi işçimiz tarafından büyük bir özenle yaratılan bu eser, gelecek genç nesilller için büyük önem taşımakta, ayrıca dünyada çok ciddi bir marka olup iz bırakabilecek özelliklere sahip olmasıyla da ülkemiz için büyük önem taşıyacağını vurguladı.     


Son olarak YDÜ Konuk evinde Büyükelçi onuruna verilen öğle yemeğinin ardından İspanya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Jose Manuel Cervera de GongoraYDÜ’den ayrıldı.


İspanyol Büyükelçisi ayrılmadan once YDÜ-Konuk defterine şunları yazdı: “Yakın Doğu Üniversitesi’ne göstermiş olduğunuz misafirperverlik için teşekkür ediyorum. YDÜ şahane bir kültür platformu ki insanlığın uluslararası anlamda derin bir şekilde anlaması ve anlaşması için hizmet veriyor. Sizlere daha nice başarılar dileriz…”

682110cookie-checkİspanya Büyükelçisi’nden YDÜ’ye ziyaret

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.