İspanya, Venezuela’ya silah sattı

Askeri malzeme anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesi için İspanya Savunma Bakanı Jose Bono’ya defalarca çağrı yapan Washington, Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez’in, petrol zenginliğini kullanarak Latin Amerika’daki, ABD karşıtı hareketleri desteklediğini ve diğer ülkelerde istikrarsızlık yaratmaya çalıştığını düşünüyor.

Varılan anlaşmaya göre, İspanya Venezuela’ya sekiz sahil koruma gemisi ile 12 askeri nakliye uçağı satacak.

Hugo Chavez dün, Merhaba Cumhurbaşkanı adındaki haftalık televizyon ve radyo programında, İspanya hükümetini, kendi ifadesiyle, ‘ABD’nin emperyalist yönetiminin’ baskılarına boyun eğmediği için kutladı.

Chavez, “İspanya Cumhurbaşkanı ve İspanya Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Kral Juan Carlos’a, yakın bir arkadaşım olan İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigues Zapatero’ya, İspanya Savunma Bakanı Jose ‘Pepe’ Bono’ya ve tabii ki bütün İspanya’ya, kararlılıklarından ve emperyalist Amerikan yönetiminin suistimal çabalarına karşı direnmelerinden ötürü şükranlarımı sunarım” dedi.

Washington, Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez’i Latin Amerika’da bir istikrarsızlık kaynağı olarak görüyor.

ABD’li yetkililer resmi düzeyde, İspanya tarafından üretilen nakliye uçaklarında ABD yapımı ‘rota izleme’ (navigasyon) sistemleri kullanıldığı gerekçesiyle de silah anlaşmasına karşı çıkıyor.

Bu yetkililere göre Washington, Amerikan teknolojisinin, önceden bu konuda bir anlaşma olmadığı takdirde, üçüncü ülkelere ihraç edilmesine izin vermiyor. Fakat Venezuela kaynaklı haberlere göre, İspanya’nın satacağı nakliye uçaklarında söz konusu Amerikan teknolojisi kullanılmayacak. Bu da anlaşmanın önündeki engelleri kaldırıyor.

Venezuela’ya askeri malzeme satılmasına İspanya’da da karşı çıkanlar var. Ana muhalefetteki Halk Partisi’nin savunma sözcüsü Gustavo de Aristegui bunlardan biri.

“Sosyalist hükümet, Venezuela’ya verilen malzemenin saldırı amaçlı olmadığını söyledi. Fakat şuna dikkat çekmemiz gerekir ki, askeri nakliye uçakları, askeri birlik nakletmek için kullanılabilir” diyen Gustavo de Aristegui sözlerini “Ayrıca, sahil koruma gemileri de bölgede çok hassas olan dengeleri bozabilir. Kolombiya ve bazı diğer ülkeler, Hugo Chavez’in şu Bolivarcı devriminin saldırganlığından son derece endişeli” diye sürdürdü. (BBC)

1119170cookie-checkİspanya, Venezuela’ya silah sattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.