İspanya'da bir parti daha kapatıldı

Terör örgütü olarak ilan edilen ETA'yla bağlantıları bulunduğu gerekçesiyle kapatılmaları istemiyle geçen ocak ayında sosyalist hükümet ve savcılık tarafından açılan davaları sonuçlandıran Yüksek Mahkeme, PCTV'nin oy birliğiyle kapatıldığını açıkladı.

İspanya'nın iki büyük siyasi partisinden, iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile ana muhalefetteki Halk Partisi'nin (PP) 29 Haziran 2002 tarihinde çıkardığı ve terör örgütü ETA ile bağlantılı kurumların siyasete girmesinin önlenmesinin hedef alındığı Siyasi Partiler Yasası'nı kullanan Yüksek Mahkeme, bu zamana kadar Batasuna, ANV ve PCTV ile birlikte 3 siyasi partiyi yasaklamış oldu.

ETA'nın siyasi faaliyetlerini yürütmekle suçlanan Batasuna'nın 2003 yılında kapatılmasının adından bu partiye bağlı sempatizanları faaliyetlerini ANV ve PCTV aracılığıyla yürütürken, her iki parti de bu zamana kadar ETA'nın yaptığı saldırıları kınamamıştı.

Kapatılan partiler hakkındaki gerekçeli kararın önümüzdeki günlerde çıkmasının ardından partilerin tüm siyasi faaliyetleri durdurulacak, parti binaları ve internet siteleri kapatılacak, parti üyelerinin gelecekte başka bir isimle parti kurmaları yasaklanacak ve partinin tüm mal varlıklarına el konulacak. Ancak her iki partinin kapatılmasında son nokta, yapılacak itirazlar sonrasında gelecek aylarda Anayasa Mahkemesi tarafından konulacak.

FOTOĞRAF: Başbakan Zapetero, parti kapatmada tepkileri çekti

1178690cookie-checkİspanya'da bir parti daha kapatıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.