İspanya’da ETA davası başladı

Sanıklar, bir terör örgütüne üyelik, yardım ve yataklıkla itham ediliyor. Bu, İspanya’nın yakın tarihinin en büyük davalarından birisi. ETA hakkında ise açılan en kapsamlı dava sayılıyor.

Savcılar, yargılanan kişilerin, ayrılıkçı ETA örgütüne siyasî, malî ve sosyal destek sağlamakla görevli, Bask merkezli bir şebekenin parçası olduklarını iddia ediyor.

Yargılananlar arasında, bu şebekeye bağlı olan ve ETA’nın siyasî ve malî hareketlerini yönettiği iddia edilen Bask Milliyetçiler Birliği’nin ve Bask ayrılıkçılarının Dışişleri Bakanlığı olarak görev yapan örgütün de üyeleri bulunuyor. Savcı Enrique Molina, sanıklardan pekçoğu için ömür boyu hapis cezası talep ediyor.

Bask bölgesini temsil eden siyasî partiler, yargılamanın, bölgedeki barış sürecine zarar verdiğini belirtirken, sanıklardan bazıları ise bu davayı, Bask bölgesinin bağımsızlığı mücadelelerinde kendilerine destek arayacakları bir zemin olarak kullanacaklarını ifade ediyor.

İspanya’nın terörle mücadele yargıcı Baltasar Garzon, yargılanan sanıkların ETA’nın ‘kalbi, midesi ve beyni’ olduğunu söyledi. Ülkenin bu en büyük davasında iddianame yaklaşık 200 bin sayfaya ulaşıyor.

Ayrıca davada üç yüz tanık ve 60 uzmanın da ifade vermesi bekleniyor.

1118650cookie-checkİspanya’da ETA davası başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.