‘İspanya’dan ders aldı mı?’

Yeşiller’in açıklamasında “Sinop’tan Konya’ya, Tekirdağ’dan Adana’ya Türkiye’nin hiçbir yerinde insanlar, radyasyonla, kanserle, ölümle ve Çernobil’le birlikte anılan nükleer santralları şehirlerinde görmek istemiyor” denildi.


“İspanya’dan ders aldı mı?” başlıklı yeşil çevrecilerin açıklaması aynen şöyle:


“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler İspanya’ya resmi bir ziyarette bulundu. Acaba Bakan Güler, oraya kadar gitmişken İspanya hükümetine ve enerji bakanı meslektaşına İspanya’nın neden mevcut nükleer santrallarını kapatmaya karar verdiğini de sormuş mudur?


İspanya’yı 30 Nisan 2006’da bir daha ziyaret etmesini de kendisine salık vereceğiz. Böylece İspanya’nın şu anda çalışan 9 reaktöründen biri olan Jose Cabrera (Zorita) reaktörünün kapatılışına da tanıklık edebilir. İspanya Başbakanı Zapatero’nun iktidara gelir gelmez halkına söz verdiği gibi, nükleer enerjinin yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye sokulması fikrinden ilham alabilir.


Umarız dünyanın en büyük ikinci rüzgar kurulu gücüne sahip İspanya’yı ziyareti sırasında Hilmi Güler gözlerini kapamamış ve ağırlık verilen yeni enerji politikalarını görmüştür. Nükleer lobinin görmenizi istediği santralları ABD’de gezmek kolay, kapatılan nükleer santralları, yani gerçekleri kabul etmek zordur.


Trajikomik bir diğer gerçek de, içeride böyle politikalar güden İspanya gibi ülkelerin, Türkiye gibi ülkelerin pazarından pay almak için buralarda nükleer enerjiye yatırım yapmayı planlıyor olmasıdır. Hilmi Güler’in İspanya’yla enerji politikalarında değil de, özelleştirme ve yatırım anlaşmaları konusunda hemfikir olması, neye hizmet etmektedir?


Bakan Güler’in en kısa süre içinde, nükleer santral planları açıklandığından beri kaygı içinde bekleyen illeri ziyaret ederek, bu planlardan vazgeçildiğini açıklamasını ve enerji politikalarını birkaç on yıllık ömrü olan teknolojilere değil, yenilenebilir kaynaklara dayandırmasını istiyoruz.


Türkiye Yeşilleri olarak, Hükümeti ve Enerji Bakanı’nı, bir kez daha dünyanın en tehlikeli, en pahalı ve en kirli enerji üretim biçimi olan nükleer enerjiyi Türkiye’ye bulaştırma çabasından vazgeçmeye çağırıyoruz.”

1028470cookie-check‘İspanya’dan ders aldı mı?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.