Spindelegger Zeynep Oral’a ödül verdi, Avusturya basını görmedi

Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Spindelegger ödülün ülkeler arasındaki yakınlaşmayı sağladıklarından gazeteci Zeynep Oral ve Yunanistan eski başbakanlarından Andreas Papandreou’nun eşi ve Yunanistan’ın yeni Başbakanı Giorgos Papandreou’nun annesi Margarita Papandreou’ya verildiğini ifade etti. Spindelegger konuşmasında “Basının varolan geleneksel önyargıların kırılmasında ciddi bir şekilde yardımda bulunacağını” belirttikten sonra “Bu bilinçten yola çıkarak her iki gazetecinin de barışcıl yaşama önemli katkıları olmuştur” dedi. Konuşmasının devamında “Birleşmiş Milletler İnsan hakları Komisyon üyesi olarak dünyada özgürlükleri kısıtlanmak istenen gazeteciler için varolacaklarını” ifade etti.

Tarihi Hofburg Sarayı’nda gerçekleştirilen ödül töreninde Slovakya başbakanı Iveta Radicova, IPI Genel Direktörü Bethel McKenzie ve Unesco Başkan Yardımcısı Janis Karklins de hazır bulundular. Ödül törenine ayrıca İsrail eski Adalet Bakanı ve eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Yossi Beilin, Avusturya’daki Filistin Daimi Delegasyonu Büyükelçisi Zuheir Elwazer de katılarak, birer de konuşma yaptılar. IPI Genel Direktörü McKenzie yapmış olduğu konuşmada verilen ödül ile Dierktörü olduğu kurumun “varolan duvarların yıkılmasında tarihi bir görev yerine getirdiklerini” ifade etti.

IPI’nin “Diyalog İçin Basın Özgürlüğü Ödülü”nün ilk defa kendisine verilmesinden sonsuz mutluluk duyduğunu belirten gazeteci Zeynep Oral, ödülü “Cezaevinde bulunan meslektaşlarım adına alıyorum” dedi.

Konuşmasının devamında Zeynep Oral “40 yıl önce başladığım meslek yaşamımda tek idealim dünyayı değiştirmek, savaşın, açlığın, şiddetin, ırkçılığın köktenciliğin ve her türlü ayırımcılığın olmadığı bir dünya yaratmaktı.

Diğer bir amacım da daha iyi bir insan olmak ve çevremi mutlu kılmaktı.Yıllar içinde bu hedeflerin kolay kolay yerine getirilemeyeceğini anlayınca dünyayı değiştirmek yerine insanların düşüncelerini ve ilişkilerini değiştirebilmek için çaba harcadım” ifadesini kullandı. Ayrıca kendisine verilen ödülü Margerita Papandreu ile Kardak krizi sırasında el ele vererek eğitim aldıklarını ve ön yargıları kırmak için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

14 Haziran’da verilen ödül törenine katılan siyasi ve kurumsal temsilciler tarafından tek tek tebrik edilen Zeynep Oral, Türk diplomatları tarafından yalnız bırakıldı. Törene davetli olmalarına rağmen Büyükelçi katılmayacağını, önce Başkonsolosun katılacağı duyurulduktan sonra onun da törene katılmayacağı verilen bilgi arasında oldu. Avusturya basını da Der Standard Gazetesi’nin internet sayfası dışında, IPI’nin ilk defa vermiş olduğu “Diyalog İçin Basın Özgürlüğü Ödülü” hakkında haber ve yorum yapma ihtiyacı görmediler.

1529730cookie-checkSpindelegger Zeynep Oral’a ödül verdi, Avusturya basını görmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.