Sıra bir sonraki ABD’nin bahanesinde…

BM Temsilcisi Terje Roed-Larsen, bu görüşleri, Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve Dışişleri Bakanı Faruk el Şara ile görüştükten sonra Suriye’nin çekilme planını açıkladı.

Roed-Larsen, Suriye Dışişleri Bakanı’nın, tüm Suriye askerlerinin ve gizli servis subaylarının 30 Nisan’a kadar Lübnan’dan ayrılacağına dair kendisine güvence verdiğini söyledi. 30 Nisan aynı zamanda Lübnan’da genel seçimlere “start” verilecegi bir tarih sayılıyor. 

Suriye çekilmeyi tamamlayarak BM ve ABD’nin istemlerini de yerine getirmiş olacak. Beyrut’taki istihbarat merkezini de boşaltan Suriye hali hazırda askerlerini ülkenin doğusuna çekti ve bu askerlerden bir bölümü Suriye’ye döndü. Siyasi gözlemciler ABD Başkanı George W. Bush’un Suriye’ye karşı yeni istemler dayatmasının süpriz olmayacağı konusunda birleşiyor.

LÜBNAN’DA KARIŞIKLIK SÜRÜYOR

Lübnan’da Suriye karşıtı muhalefet liderleri, Hıristiyan nüfusun yaşadığı bölgelerde süren bombalı saldırıdan Suriye’yi sorumlu tutuyorlar. 14 Şubat’ta eski Başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesinden de Suriye sorumlu tutulmuştu. Muhalefete göre Suriye çekilmeyi askeri olarak yapsa da Lübnanlı subaylar arasındaki yandaşlarıyla etkinliğini sürdürmekten kaygılanıyorlar.

Suriye, 1976’da Lübnan iç savaşı sırasında kan dökülmesini önlemek amacıyla ülkeye asker göndermişti. 15 yıl süren iç savaş sonrasında Suriye’nin geri çekilmesine yönelik anlaşmalar da bir türlü hayata geçmemişti.

1102520cookie-checkSıra bir sonraki ABD’nin bahanesinde…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.