Sıradışı bir park cezası hikayesi

Bunların arasında şehrin göze çarpan en büyük derdi; trafiktir. Toplu taşıma konusunda kat edecek daha uzun bir yolu olan başkentte, yaşayanlar toplu taşıma problemini kendi ellerine almış, arabalara ve motosikletlere yüklenmiş durumdadır. Bireysel çözümler de kaçınılmaz olarak varolan sorunlara yenisini ekler. Yenidoğan, nur topu gibi bir park sorunudur.

Arabalarını, motosikletlerini şehirde park yasağı olan yerlere, yol kenarlarına park edenler, bugünlerde işlerini bitirip de araçlarının başına döndüklerinde büyük bir sürprizle karşılaşıyorlar. O da ne! Araba lastiklerinin havası indirilmiş, subap kapakları ortada yok.

İlk başta büyük bir şaşkınlık yaşayan araç sahipleri bunun bir tür trafik cezası olduğunu anlamakta gecikmiyorlar elbet. Lastiklerini şişirip yollarına da devam edemiyorlar. Çünkü haczedilmiş olan subap kapaklarını almak için önce şehrin öbür ucundaki Ulaşım Dairesi’ne gitmeleri gerekiyor. Ne büyük bir zahmet her daim sıcak ve bu kalabalık olan bu şehirde! Üşengeç bazı araç sahipleri subap kapaklarını gözden çıkarıp, pusulayı en yakındaki lastik tamircisine çeviriyor. Türk parası ile yalnızca 1 lira verip lastikleri şişirtip kapağı taktırarak yollarına devam ediyor.

Gecen hafta bu olağanüstü çözüm kapsamında Ulaşım Dairesi’den bir çok çalışan, Jakarta sokak ve caddelerine dağılarak, park yasağı olan yerlere park edilmiş bulunan binlerce aracın subaplarını açarak lastiklerin havasını indirmişler. Subap kapaklarına da el koymuşlar. Gün sonunda, çalışanların diğer günlerin aksine çocuklar gibi şen oldukları gözlenmiş!

Bu parlak çözümün fikir babası ise yine bize yabancı olmayan bir zat-ı şahane; Jakarta’da AVM yapımına “dur” diyen Vali Joko Widodo nam-ı diğer “ Jokovi”.
Valiye göre, yöntem çok etkili olmuş. Araç sahipleri artık park ederken iki kere düşünür olmuşlar. Rivayete göre, bazı araç sahipleri caymak yerine 1 lira verip subap kapaklarını yaptırmayı göze alıyor ve usulsüz park etmeye devam ediyorlarmış.

Yeni park düzenlemesi bu kadarla bitmiyor. Eğer araç sahipleri aynı suçu ikinci kez işlerlerse araçları çekilecek, üçüncü de ise ehliyetlerine bir süreliğine el konulacakmış.
Şu anda pilot proje olarak yürütülen bu uygulamanın yakında yasal olarak sürekli bir trafik cezası uygulamasına dönüşmesi an meselesi.

Yeni projeye biraz şüpheli yaklaşan bazı uzmanlar ise bu uygulamanın park sorununa köklü bir çözüm olamayacağı görüşündeler.Yöntemin başlangıçta bir şok etkisi yarattığının doğru olduğunu ancak gittikçe etkisinin azalacağını ve özellikle sorumsuz motosiklet sürücülerine karşı etkili olmacayağını dile getirmekteler. Uzmanlar şehir yönetimini, araç lastiklerinin havasını indirmekten daha kalıcı, somut çözümler bulmaya çağırmaktalar.

Şehrin, park sorununa kökten bir çözüm getirmeyecek gibi görünen bu uygulamadan daha sert ve daha gerçekçi çözümlere ihtiyacı olduğu su götürmez bir gerçek. Yeni ücretli park alanları yapılması ve birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi daha ağır trafik cezaları getirilmesi belki çözümün bazı parçaları olabilir. Yüklü bir trafik cezası ödemek insanın hem cebini hem de yüreğini yakar. Ne demişler “bir musibet bin nasihattan daha iyidir”.
____________________

[email protected]

1555040cookie-checkSıradışı bir park cezası hikayesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.