İsrail 26 Filistinli mahkûmu bıraktı

Hükümet mahkûmların serbest bırakılmasını Cumartesi günü onayladıysa da kurbanların ailelerinin bunu temyize götürüp götürmemeye karar vermesi için 48 saat süre tanınmıştı.

Mahkûmlar 1993 Oslo Mutabakatı öncesinde cinayet veya cinayete teşebbüsten suçlu bulunmuş ve hapiste 19 ile 28 yıl arasında değişen sürelerde kalmıştı.

Bu grup, serbest bırakılacak 104 mahkûmun üçüncüsünü oluşturuyor.

Ağustos ve Ekim aylarında serbest bırakılan 52 kişi Filistin cumhurbaşkanı Mahmut Abbas tarafından “Filistin davasının kahramanları” olarak nitelenmişti.

‘Saatli bomba’

Serbest bırakılan mahkûmların sekizi gecenin geç saatlerinde Gazze ve Batı Kudüs’e çıkan kontrol noktalarına götürüldü.

Diğer 18 mahkûmsa Batı Şeria’ya götürülüyor.

Filistinliler mahkûmların serbest bırakılmasını İsrail’e karşı kazanılmış bir zafer olarak kutladığından İsrailli kurbanların aileleri buna güceniyor.

Serbest bırakılan mahkûmların 18’i Batı Şeria’dan, üçü Gazze’den, beşi de Doğu Kudüs’ten gelme.

Şiddet olaylarında hayatını kaybeden İsraillilerin aileleri birkaç gündür bu adımı protesto ederken bunun engellenmesi için Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu.

Ama geçmişte mahkeme kişilerin serbest bırakılmasını onaylamıştı.

İsrailli Kurbanlar Derneği Almagor’dan Meir Indor, Jerusalem Post gazetesine yaptığı açıklamada “Bu kişiler yakalandığında hapiste olabildiğince uzun süre kalmaları gerektiğinden emindik. Bu kişiler adeta saatli bomba. Nereye giderlerse öldürüyorlar, çünkü hayatlarının anlamı bu.” dedi.

İsrail hükümetiyse herhangi bir mahkûmun “saldırgan faaliyetlere devam etmesi durumunda” cezalarında kalan süreyi hapiste geçireceğini söyledi.

Başbakan Binyamin Netanyahu da lideri olduğu Likud Partisi’nin Pazartesi günü yapılan toplantısında mahkûmların serbest bırakılmasını savundu.

Netanyahu “Liderlik, zor da olsa kararların hayata geçirilebilmesi kabiliyeti doğrultusunda değerlendirilir. Bizler, kolay kararlar vermek için seçilmedik.” dedi.

Filistin’in mahkûmlardan sorumlu bakanı İsa Karakay ise, İsrail’in endişelerini reddedip “İsrail katil bir ülke ve bu mahkûmlar özgürlük savaşçısı.” dedi.
Tıklayın

1405990cookie-checkİsrail 26 Filistinli mahkûmu bıraktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.