İsrail 92 evi yıkacak

Kudüs Belediyesi, Doğu Kudüs’te, İsrailli Araplara ait 92 evi yıkma kararı aldı.Kudüs Belediyesi’nin arkeolojik park yapımı gerekçesiyle aldığı karar, 1967’den bu yana gerçekleştirilecek en büyük ev yıkım projesi.

Doğu Kudüs’te, tarihi Eski Kent’i çevreleyen duvarlar içinde Yahudilerce kutsal addedilen Ağlama Duvarı’na en yakın kapı olan Dung Kapısı’nın gerisinde uzanan Kidron Vadisi’ndeki Arap yerleşimleri Silvan ve El Bustan, yıkım kararlarından en fazla etkilenecek bölgeler. Yıkılacak evlerde, yaklaşık 1000 Arap yaşıyor.

Kudüs Belediyesi, bu bölgelerdeki yapıların iskan izni olmadığını da belirterek, zengin tarihi kalıntılar bulunan vadide, ruhsatsız evlerin yıkılarak, bir arkeolojik park yapılacağını gerekçe gösteriyor. Bölgede tarihi yer altı su tünelleri ve M.Ö. 701 yılında, Kral Hezekiah tarafından inşa edilen ”Siloam Havuzu” bulunuyor. Silvan’ın da Arapça ismini bu havuzdan aldığı belirtiliyor.

Yıkım kararlarına karşıysa İsrail’deki ”Ev yıkımlarına Karşı İsrail Komitesi”, Yahad Partisi, bölgenin Arap sakinleri ve Filistin Ulusal Yönetimi Bakanı Hind Huri, ortaklaşa mücadele veriyor. 

”Ev Yıkımlarına Karşı İsrail Komitesi”nden Dr. Meir Margalit ”Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olmasını önlemenin” amaçlandığını kaydederek ve bunun, iki taraf arasındaki çatışmanın barışçı bir çözüme ulaşmasını da baltalayacağını söyledi. Yıkım projesini ”oldukça tehlikeli ve taraflar arasında yeniden patlamaya yol açacak bir proje” diye tanımladı.

Filistin Ulusal Yönetimi Bakanı Hind Huri de, Silvanlıların, protestolarını seslendirmek için kurduğu çadırda, uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak, yıkımlara müdahale etmesini istedi.

1108140cookie-checkİsrail 92 evi yıkacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.