İsrail: ABD, Esad’ın ipini çekti

ABD’nin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’la çalışmayı düşünmediği ileri sürüldü.
 
İsrail basınında çıkan haberlere göre, Bush Yönetimi İsrail’e, Esad’ın uzun süre iktidarda kalamıyacağı görüşünü iletti. Washington, Lübnan’ın da mezhep gerginliği nedeniyle çökeceği görüşünde. Suriye ise, İsrail’le barışa hazır olduğunu bir kez daha bildirdi.   

ABD Yönetimi, Suriye birliklerinin Lübnan’dan çekilmesinden sonra, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın uzun süre iktidarda kalamayacağını düşünüyor.

İsrail’de yayınlanan Maariv gazetesine göre, Bush Yönetimi bu kanaatini hafta başında ABD’yi ziyaret eden İsrail Başbakanı Ariel Şaron’a söyledi.

Gazete, ABD’li yetkililerin bu kanaatini Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’in verilerine dayandırdığını ve bu istihbarat bilgilerine büyük önem verdiklerini aktardı.
      
‘ESAD’A ARAFAT MUAMELESİ’
Habere göre, Esad’a Filistin lideri Yaser Arafat’a yaptığı muamelenin aynısını uygulayan Washington, Suriye’de mevcut yönetimin çöküşünden sonraki süreç için planlar hazırlıyor.
Eş-Şark El-Avsat gazetesine konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili de, Maariv gazetesindeki haberin bir sürpriz olmadığını, Başkan Bush’un Suriye lideri Esad ile çalışmayı düşünmediğini açıkladı.

Adının açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkili, Suriye’nin politikalarından hiç memnun olmadıklarını ve Şam’la ilişkilerin en alt seviyede seyredeceğini söyledi.
Dürzi liderden muhalefete çağrı
      
‘LÜBNAN’IN ÇÖKECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR’
ABD Yönetimi, Suriye etkisinin ortadan kalkmasının ardından yaşanacak mezhep gerginliği nedeniyle, Lübnan’daki yönetimin çökeceği öngörüsünde de bulunuyor.

Öte yandan, Suriye bir kez daha İsrail ile barışa hazır olduğunu bildirdi. Suriye Savunma Bakanı Hassan Türkmeni, iki tarafın da haklarını koruyan bir anlaşma istediklerini söyledi.

1103600cookie-checkİsrail: ABD, Esad’ın ipini çekti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.