İsrail, BM’ye ait okulu vurdu

İsrail Radyosu, kaynağını açıklamadığı haberinde, ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu bildirdi.

Beyt Hanun bölgesinde sığınak olarak kullanılan okulda yüzlerce Filistinli bulunuyordu.

İsrail Ordusu ise olayı incelediğini açıkladı, Hamas’ın bölgede sivilleri kalkan olarak kullandığını belirtti.

Yapılan açıklamada, “Dün Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç yetkililerine sivilleri bölgeden tahliye etmeleri için süre tanınmıştı. Ancak Hamas tahliyeleri engelledi ve bugün de bölgeden yeni roket atışları gerçekleştirdi. İsrail güçleri roketlerin ateşlendiği mevzileri hedef aldı” dendi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise “Bu dehşet verici saldırıyı kınıyorum” dedi ve saldırıda ölenlerin arasında BM çalışanları olduğunu da söyledi.

“Üç kez vurdular”BM’ye ait okulda kalan ve Associated Press haber ajansına konuşan bir Filistinli, “Okulu üç kez vurdular, içeride onlarca kişi öldü” dedi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Sözcüsü Chris Gunness de İsrail’in okulda sivillerin yaşadığından haberi olduğunu, saldırının buna rağmen gerçekleştiğini belirtti.

Gazze’deki saldırılarını 16 gündür sürdüren İsrail, dördüncü kez BM’ye ait bir binayı vurdu.

Örgüt ise yaptığı son açıklamada, evlerini terk etmekten zorunda kalan 140 binden fazla Filistinliyi tesislerinde barındırmakta zorlandığını bildirmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise bugün Filistinli sivillerin ölümünden üzüntü duyduğunu ancak bunun sorumlusunun tıklayın Hamas olduğunu söylemişti.

Hamas İsrail ile ateşkes için öncelikle Gazze’ye uygulanan tıklayın ablukanın kaldırılmasını istiyor.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da Hamas’ın ateşkes koşullarına tıklayın destek verdiğini açıklamıştı.

Mısır’da temaslarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise Hamas’ın koşulsuz insani bir ateşkesi kabul etmesi gerektiğini söyledi.

BM ‘savaş suçu’ uyarısı yapmıştıİsrail 8 Temmuz’da Hamas’ın roket saldırılarını durdurmak amacı ile Gazze’ye hava saldırılarına başlamış, 17 Temmuz’da da kara harekâtına girişmişti.

16 gündür İsrail ve Hamas’ın saldırılarında 750’den fazla Filistinli ve 30 İsrailli hayatını kaybetti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay dün İsrail’in Gazze’de tıklayın “savaş suçları” işlemiş olabileceğini söylemiş, Hamas’ı da roket saldırıları nedeniyle eleştirmişti.

BBC

1425020cookie-checkİsrail, BM’ye ait okulu vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.