‘İsrail Filistin gerginliği dünyayı etkiliyor’

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İran’da düzenlenecek olan Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısı’na katılmak üzere Tahran’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanında yaptığı açıklamada, İsrail’in Filistin’deki operasyonlarını bir an önce durdurmasını istedi. İsrail ve Filistin arasındaki gerilimin sadece Orta Doğu’yu değil tüm dünyayı olumsuz etkilediğini belirten Gül, Türkiye’de son dönemde yapılan anketlerden çıkan sonuçlarda da bu tür politikaların etkisi olduğunu söyledi.


İsrail operasyonlarında bir günde 30 Filistinlinin öldüğünü hatırlatan Gül, bu tür eylemlerin beraber yaşama arzusunu yok ettiği uyarısında bulundu.


ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI YAPTI


Bölgedeki son durumun kaygı verici olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Gül, uluslararası camianın da bu sorunun bir an önce çözülmesi için harekete geçmesini istedi.


Türkiye’de son dönemde yapılan anketlerde Türk halkının Doğu’ya daha çok yaklaştığı sonucunun çıktığının hatırlatılması üzerine Gül, Türk halkının hala aynı halk olduğunu ve giderek dünya ile daha da bütünleştiğini söyledi. Gül, ancak Türk halkının politikaları, takip edilen siyasetleri benimsemediği için güven duygusunun sarsıldığını da belirtti.


Birkaç gün içinde Filistin’de bu kadar insanın ölmesini bütün dünya seyrederken tabii ki aynı bölgede yaşayan halkın televizyondan izlerken duygularının değişmesinin normal olduğunu söyledi.


Bunların politikalarla ilişkili konular olduğunu belirten Gül, Türk halkının dünyayla bütünleşme arzusunun gayet kuvvetli olduğunu ve son yıllarda bu konuda oldukça önemli gelişmelerin yaşandığını ifade etti.


“IRAK HÜKÜMETİNE KUVVETLİ DESTEK VERECEĞİZ”


İran’da Dışişleri Bakanları düzeyinde gerçekleştirilecek olan Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısı’nın da önemine değinen Gül, Irak’ta yeni hükümetin kurulmasının ardından yapılacak bu toplantının, Irak’ın toprak bütünlüğüne, siyasi sürece ve kurulan yeni hükümete, Irak’ın komşusu olan ülkeler tarafından verilen desteğin teyit edilmesi için önemli olduğunu söyledi.


Irak’ın da ülkede istikrarın sağlanması için komşu ülkelerle birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Gül, toplantıda Irak’ta kurulan yeni hükümete kuvvetli bir destek vereceklerini sözlerine ekledi.


LARİCANİ İLE GÖRÜŞMEK İSTİYOR


Öte yandan diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, İran’da, nükleer kriz ile ilgili olarak İranlı yetkililerle de bir araya gelecek olan Dışişleri Bakanı Gül’ün, Tahran’da bu konuyu İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani ile de görüşmek istediği ve bu görüşmenin sağlanması için çalışmaların yürütüldüğü de öğrenildi. 


İSRAİL GAZZE’NİN DOĞUSUNU DA İŞGAL ETTİ


Öte yandan İsrail tankları, Gazze şehrinin güneydoğusundan ilerleyerek, kentin ortalarına kadar geldi. Tankların ilerleyişi sırasında havan topu saldırısında biri militan 3 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı belirtildi.


Gazze şehrindeki yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, yaklaşık 7 km eni bulunan Gazze şehrinde tanklar, kent merkezine 3 km kadar uzaklıktaki mahallelerin dış kesimlerinde mevzi almış durumda. Kentin güneydoğusundaki mahallelerinden Zeytun’da, tank ve buldozerlerin arazideki ağaçları, bitkileri dümdüz ettiği belirtiliyor.
Aynı yöndeki Secaiye mahallesinin El Mansur caddesi girişinde de tankların beklediği kaydedildi. Secaiye’de tankların çevreye ateş açtığı, Ahmed Sekek adlı bir militan ile Hani Ebu El-Gumbuz ve Mahmud Hicar adlı 2 sivilin tank ateşinde hayatını kaybettiği bildirildi.


Gazze’nin merkezi sayılabilecek eski Gazze tarafındaki Tuffah mahallesinin en dış kesimlerinde de tanklar mevzi almış durumda. İsrail helikopterlerinin de bölge üzerinde ateş etmeyi sürdürdüğü belirtildi.


Öte yandan, önceki gün ve dün kanlı çatışmaların yaşandığı Beyt Lahiya’nın batısında, evlerin önüne kadar gelen İsrail tanklarının, birkaç yüz metre geriye çekildikleri öğrenildi.


Beyt Lahiya’nın batısındaki El Atatra ve El Esra bölgesinde, Filistinlilerin kapılarına kadar dayanan tankların, sabaha karşı saat 04.00 sıralarında, 200-250 metre geriye çekilerek bekledikleri kaydediliyor. (ANKA-AA)

1031900cookie-check‘İsrail Filistin gerginliği dünyayı etkiliyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.