İsrail, Filistin sömürürüsünden vaçgeçmek istemiyor

Independent, Filistinlilerin İsrail işgalinin ekonomik maliyetine ilişkin saptamalarını haberleştirdi. Filistin yönetiminin, Kudüs merkezli Uygulamalı Araştırmalar Enstitüsü’yle birlikte hazırladığı rapor bu maliyeti ”4 milyar dolar” olarak saptadı.

Rapora göre, güvenlikle ilgili olmayan sınırlamalar yüzünden Filistinlilerin, suyun da aralarında bulunduğu değerli yeraltı ve yerüstü kaynaklarını değerlendirememesi Batı Şeria ve Gazze ekonomilerinin şimdikinin iki katı büyüklüğe ulaşmasını engelledi.

Ayrıca Independent, raporda dikkat çekici şu saptamanın da altını çizdi:

”43 yıllık işgalin askeri maliyeti nedeniyle İsrail’e dev bir fatura çıkardığı yönündeki eleştirilerin aksine, rapor, İsrail’in bir yandan Filistin’in doğal kaynaklarını sömürürken diğer yandan da Filistinlilerin İsrail’in ekonomik çıkarlarına rakip oluşturmasını engelleyecek sınırlamaları yaşama geçirdiğini tespit ediyor.”

Independent’in haberinde, Filistin yönetiminin Maliye Bakanı Hasan Ebu Libdeh’in, ”İşgalin maliyeti Filistin’in devlet olarak tanınma talebini öne sürmesinin nedenlerinden biri. Uluslararası toplumun, İsrail’in barış için iyi niyetli bir ortak olmamakta direnmesinin nedenlerinden birinin, işgalci güç olarak elde ettiği kârlar olduğunu anlaması gerekiyor” sözleri de aktarıldı.

1312740cookie-checkİsrail, Filistin sömürürüsünden vaçgeçmek istemiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.