İsrail, Fransız-Mısır Planı’nı kabul etti

Sarkozy’nin makamından yapılan açıklamada, Sarkozy’nin, İsrail ile Filistin Özerk Yönetiminin Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından dün gece Şarm El Şeyh’te sunulan Fransız-Mısır planını kabul etmesinden memnuniyet duyduğu ifade edildi.
İsrail, Hamas’ın roket saldırlarını gerekçe göstererek 27 Aralıkta Gazze Şeridi’ne hava saldırısı başlatmış, daha sonra kara harekatına geçmişti. Bu saldırılar sırasında yaklaşık 700 kişi hayatını kaybetmişti.

İSRAİL VE HAMAS’TAN AÇIKLAMA

İsrail ve Hamas, Sarkozy’nin açıklamasına rağmen, ateşkes konusunda görüşme ve değerlendirmelerin sürdüğünü bildirdi.
İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev, Gazze Şeridi’ndeki çatışmaları sona erdirmeyi hedefleyen Fransa-Mısır girişimini memnuniyetle karşıladıklarını ve başarılı görmek istediklerini söyledi.

Sözcü Regev, ancak bu inisiyatif temelinde görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Regev, güneyde sürdürülebilir bir sükunetin, Gazze’den İsrail’e yönelik düşman ateşinin tümüyle durması ve Hamas’a etkili bir silah ambargosu temelinde olacağını vurguladı.

Gazze Şeridi’nden bir Hamas yetkilisi de, Mısır’ın önerisinin halen tartışılmakta olduğunu söyledi.
Bu arada Filistin’in Kahire’deki temsilcisi Nebil Amr, “Filistin yönetimi ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in Gazze’deki saldırıları sona erdirmeyi hedefleyen girişimini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Amr, Abbas’ın hafta sonu Mübarek ile yapılacak zirve için Cuma günü Mısır’a geleceğini söyledi.

MISIR KURTARMA PLANI HAZIRLADI

Mısır, Gazze Şeridi’ndeki çatışmalardan kaçan Filistinlilerin Mısır’a olası akını durumunda neler yapılabileceğine ilişkin bir kurtarma planı hazırladı.

Mısır Kızılayı Genel Sekreteri Memduh Cebr, ulusal ve uluslararası insani yardım örgütlerinin desteklediği Mısır hükümetinin “azami gereklilik” durumuna hazırlandığını belirtti.

Refah sınırının açılması kararının hükümete ait olduğunu vurgulayan Cebr, Mısır’ın Sina’nın kuzeyinde Filistinlilerin akınına karşı lojistik açıdan hazır olacağını söyledi.

Kızılay ve Kızılhaç’ın bölge müdürü Mervan Jilani, planın hazırlanmasına yardım ettiklerini, operasyonların hükümet yetkililerince yürütüleceğini kaydetti.

Jilani’nin belirttiğine göre plan, 3 olasılığa dayanıyor. Bu olasılıklar şöyle:

-Mısır’a ani yaralı akını olması. (Şu ana dek yaklaşık 120 yaralı Filistinli Mısır’a geldi. Bu yaralıların çoğu Kahire’de hastaneye kaldırıldı)
-Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde çatışmaların yoğunlaşması durumunda evini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin Mısır’a akın etmesi.
-Çatışmalar sona erdikten sonra temel ihtiyaçların sağlanması, başta hastaneler olmak üzere yeniden yapılanmaya yardım edilmesi. 

 


 

1184560cookie-checkİsrail, Fransız-Mısır Planı’nı kabul etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.