‘İsrail üniversitelerine boykot’

The Times, İngilitere üniversitelerindeki öğretim üyeleri sendikasının İsrail’in Filistinlilere muamelesine tepki olarak İsrail üniversiteleri ve İsrailli akademisyenlere boykot kararı aldığını, Yahudi grupların ise bu kararın hayata geçirilmesini önlemeye çalıştığını yazdı.

The Financial Times (FT) da başyazısında bunu İngiliz akademisyenlerin boykot kararını “Aptalca ve anlamsız” bir girişim olarak değerlendirerek, “İsrail’in süregiden işgali ve Filistin topraklarındaki yayılmacılığı yasadışıdır, gayri-ahlakidir. Ortadoğu’da öfke ve şiddeti körüklemektedir. Ama bu gerçekler akademik boykotu haklı göstermez” diye yazdı.

FT’nin yorumu şöyle:

“Boykot kavramı bir tartışma, gerçeği arama platformu olan akademinin ruhuna aykırıdır. İkincisi İsrailli akademisyenlerin işgale karşı çıkma konusunda onurlu bir sicilleri var. Önde gelen İsrailli akademisyenler daha dün Gazzeli öğrencilere Batı Şeria’daki üniversitelere gelebilme izni verilmesini istedi. Ayrıca boykot kararı bir çifte standart örneğidir. Niçin Çeçenistan için Rus akademisyenlere, Tibet için Çinli akademisyenlere ve Keşmir için Hintli akademisyenlere boykot uygulanmasın.”

FT’nin başyazısında boykotun zamanlaması da eleştirerek bu kararın ABD’deki güçlü Yahudi lobisinin yıllar sonra ilk kez, İsrail’e desteğin bölgedeki Amerikan çıkarlarına zarar verdiği konusunda açıkça sorgulandığı bir dönemde alındığı belirtildi.

Başyazıda boykot kararının İsrailli aşırı sağcıların elini güçlendireceği görüşüne de yer verilerek, Oxford Üniversitesi’nde görevli Filistinli akademisyen Ahmed Semih Halidi ise Filistinli rakip gruplar arasındaki çatışmaların Filistin davasına zarar verdiği şöyle öne sürüldü:

“Eğer Filistinliler birbirlerini öldürmeye bu kadar hazırsa hemen şu soru akla geliyor : O zaman İsrail’e karşı mücadelelerinde onlara niçin sempati duyalım. Geçen hafta Filistinli bir grubun saldırısına yanıt veren Lübnan ordusu, Filistin mülteci kampını bombaladı. Onlarca sivil öldü. İsrail de Gazze’de aynısını yaparken akla bir başka soru daha geliyor: Teröristlerin peşindeki bir Arap ordusunun Filistinli sivillere saldırmasına izin verilirken aynı şeyi yaptığı için İsrail’i niçin suçlayalım.”

Ahmed Semih Halidi yazısında, bugün Filistin’de yaşananların baş sorumlusunun 40 yıldır devam eden İsrail işgali olduğunu belirterek şu yorumu yaptı:

“Ama herşey için İsrail’i suçlayamayız. Başka faktörler de var. Öncelikle, bir zamanların ateşli Filistin ulusal hareketi bugün etkin bir liderlikten yoksundur. Hamas ve El Fetih ölümcül bir iktidar savaşının içindedir. Filistinliler artık kaderlerini ellerine almalı ve önceliği, gerçek ortaklık ve ulaşılabilir hedefler temelinde ulusal siyasi hareketi canlandırmaya vermelidir. Bunun alternatifi sadece işgalin sürmesine yol açmayacak aynı zamanda, Filistinlilerin şiddetle ihtiyaç duydukları özgürlüğü hak etmedikleri inancının güçlenmesine neden olacaktır.”

1151760cookie-check‘İsrail üniversitelerine boykot’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.