İsrail ordusu ‘5 yaşındaki Filistinli çocuğu gözaltına aldı’

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem, İsrail’de cezai ehliyet yaşının 12 olduğunu ve bu nedenle çocuğun gözaltına alınmaması gerektiğini belirtti.

B’Tselem’in yayımladığı video kaydında, 5 yaşındaki Wadi Maswade, Filistinli bir yetişkin erkek eşliğinde orduya ait bir cipe bindirilirken görülüyor.

İsrail ordusu 5 yaşındaki Maswade’nin yoldan geçenleri tehlikeye attığını ve askerlerin çocuğu sadece anne ve babasına götürdüğünü savundu.

B’Tselem ise, İsrail askerlerinin Maswade’yi bir kontrol noktası yakınlarında taş atmasının ardından gözaltına aldığını söyledi.

Videoda da Maswade’nin önce ordu cipine bindirilişi, sonra da evine götürülüşü görülüyor.

B’Tselem askerlerin çocuğun babasını da gözaltına aldığını ve sonra ikisini bir ordu üssünde yarım saat dolayında tuttuğunu belirtti.

‘Babaya da gözaltı’

Babanın gözünün bağlandığı ve kelepçelendiği de kaydedildi.

Bir ordu yetkilisi ise Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, babanın gözlerinin sadece bir askeri üste olduğu için bağlandığını savundu.

İkilinin daha sonra Filistin polisine teslim edildiği ve kısa süre sonra da serbest bırakıldıkları belirtildi.

B’Tselem gözaltı konusunda ilgili İsrail makamlarına şikâyette bulunduğunu açıkladı.

Örgüt, İsrail’in çocukların cezai kovuşturmadan muaf tutulmasını öngören BM Çocuk Hakları Sözleşmesine taraf olduğunu hatırlattı.

İsrail Ordusu ise beş yaşındaki çocuğun çevreden geçenleri tehlikeye attığını savundu.

Ordunun yazılı açıklamasında şöyle denildi: “Askerler hemen müdahale etti ve çocuğu babasına ulaştırdı. Daha sonra da Filistin Polisine teslim edildi. Bütün bunlar sırasında ailesi çocuğa elik etti. Çocuk tutuklanmadı ve herhangi bir suçlama yöneltilmedi.”

1389080cookie-checkİsrail ordusu ‘5 yaşındaki Filistinli çocuğu gözaltına aldı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.