“İsrail, İran’ı Azerbaycan’dan vurabilir”

Independent’ın Kudüs muhabiri Donald Macintyre, Amerikalı yetkililerin, Azerbaycan ile anlaşma haberini, İsrail’in İran’a saldırısını durdurmak istedikleri için sızdırmış olabileceklerini yazdı.

Foreign Policy dergisinde yer alan ancak henüz doğrulanmayan bir habere göre, İsrail’in İran’a sınırı bulunan Azerbaycan ile 1,6 milyar dolarlık askeri anlaşma imzaladığını yazmıştı.

Macintyre, İsrail’in insansız hava araçları ve uçaksavar füze sistemi satma karşılığında Azerbaycan’da hava üsleri elde ettiğini belirtiyor ve ismi açıklanmayan Amerikalı yetkilinin “İsrailliler bir hava üssü satın aldılar, üssün adı Azerbaycan” sözünü hatırlattı.

Independent muhabiri, “İsrailli yetkililer konu ile ilgili açıklama yapmayı reddederken, Foreign Policy Azerbaycan’ın İran ile karşı karşıya gelmeyi göze alıp almadığına dair bir değerlendirme yapmıyor” diye yazdı.

Bilgiyi ABD’liler sızdırdı

Haberde, Azerbaycan’ın kendi kullandığı dört hava üssünün yanı sıra, İsrail’in kullanımına verilebilecek, Sovyetler Birliği döneminden kalan dört kullanmadığı hava üssü bulunduğu da belirtildi.

Yazar, Foreign Policy’e konuşan kimliği açıklanmayan bir ABD’li yetkilinin, İsrail’in Azerbaycan ile anlaşarak İran’a saldırısının askeri zeminini hazırlamasından rahatsızlık duyduklarını söylediğini de aktardı.

Independent haberinde, gizli bir savaş oyunu egzersizi bağlamında yapılan İsrail’in olası İran saldırısıyla ilgili simülasyonunda, olayların ABD’yi de savaşın içine çekeceği sonucunun çıktığı haberinin New York Times tarafından duyurulduğu da belirtiliyor.

Yazıda göndermede bulunulan bir başka gazete de İsrail’deki Haaretz. Independent, Haaretz’in İsrail’in İran’a bu yıl içinde saldırmayacağı değerlendirmesi yaptığını aktarıyor.

1337110cookie-check“İsrail, İran’ı Azerbaycan’dan vurabilir”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.