İsrail sandık başında

İsrail’de yaklaşık 6 milyon seçmenin bulunduğu ülkede erken seçim kararı alınmasının ardından halk, 21 ay sonra yeniden sandık başına gidiyor. 11 partinin katıldığı genel seçimlerde 07.00’de başlayan oy verme işlemi 22.00’ye kadar sürecek.

Ülkenin “tek seçim bölgesi” olarak kabul edildiği İsrail’de nispi temsil sistemi uygulanıyor. Bugün oy kullanacak seçmenler, herhangi bir adaya değil 120 ismin bulunduğu parti listesine oy verecek.

Her partinin seçimde aldığı oy oranı kadar hazırladığı listedeki aday meclise girmeye hak kazanacak. Buna göre, bir parti yüzde 10 oy alırsa mecliste 12 sandalyeye sahip olacak. Partilerin Knesset’e girebilmesi için yüzde 3.25 olan seçim barajını aşması gerekiyor.

SEÇİM İKİ PARTİ ARASINDA GEÇECEK

Seçimin Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi ile uluslararası toplumla ilişkileri tamir etmeyi vaat eden Merkez Sol İttifak Siyonist Birlik adayı İzak Herzog arasında başa baş geçmesi bekleniyor.

Anketler Knasset’te en fazla sandalyeyi Merkez Sol İttifak Siyonist Birlik’in kazanacağını gösteriyor. İlk sonuçların sandıkların kapanmasından kısa süre sonra açıklanması bekleniyor. Seçimi uzun koalisyon müzakerelerinin izleyeceği tahmin ediliyor.

1447690cookie-checkİsrail sandık başında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.