İsrail-Suriye gerilimi sürüyor

BBC’nin haberine göre; Adını açıklamayan İsrail askeri yetkilileri, dünkü olayda, İsrail savaş uçaklarının, Suriye uçağının düştüğünün anlaşılması üzerine birkaç dakika sonra üslerine döndüğünü belirtti.

İsrail ordusundan konuyla ilgili olarak henüz resmi açıklama yapılmadı.

İsrail radyosu, savaş uçaklarının dün bir Suriye uçağı tespit ettiklerini ve buna karşı harekete geçtiklerini, ancak uçağın kaybedildiğini bildirmişti.

İsrail ile Suriye arasındaki ilişkiler, Suriye’nin “İsrail’in 6 eylülde ülkenin kuzeyine hava saldırısı düzenlediğini” bildirmesinden sonra daha da gerildi.

İsrail’in sessiz kalmayı yeğlediği operasyonla ilgili ilk doğrulama, İsrail muhalefetinin lideri, eski başbakan ve Likud partisi başkanı Binyamin Netanyahu’dan geldi.

Netanyahu, operasyonun başından beri haberdar olduğunu, bu konuda Başbakan Ehud Olmert’e destek verdiğini ve kendisini kutladığını açıklamıştı.

İsrail radyosu, Savunma Bakanı Ehud Barak’ın operasyonu bizzat yönettiğini de ileri sürdü.

Diğer taraftan İsrail Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’da tutuklanan, Alman pasaportu da taşıyan İsrailli ile ilgili haberleri araştırıyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, olayla ilgili başka bilgi vermezken, Lübnan’da tutuklanan İsrail vatandaşıyla ilgili kuşkular da artıyor.

Lübnan basını, tutuklanan kişinin adını Daniel Sharon olarak verdi.

Sharon’un, Beyrut’un banliyölerinin birinde, Lübnan istihbaratına bağlı bir kişinin ölümünün soruşturulması üzerine geçen perşembe günü tutuklandığı belirtildi.

Lübnan güvenlik güçlerinin verdiği bilgiye göre Sharon, son 2 yılda Alman pasaportuyla Lübnan’ı 11 kez ziyaret etti.

Sharon, casus olduğu şüphesiyle askeri polise gönderildi.

İsrail’de de Sharon’un yaklaşık 10 yıl önce İsrail basınına verdiği demeçler ortaya çıkarıldı.

Bu demeçlerde, aslen Yahudi olan ve İslam dinini seçen Daniel Sharon’un Ürdün’e göçtüğü, burada bir çiçekçi dükkanı açtığı ve sık sık Lübnan’ı ziyaret ettiği belirtiliyor.

Eski haberde, Sharon’un kendisini Arap dünyasına daha yakın hissettiği ve çok iyi derecede Arapça öğrendiği kaydediliyor.

Daniel Sharon’un, sorgusu sırasında çok soğukkanlı olduğu, hakkında ileri sürülen casusluk iddialarını reddettiği, İsrail vatandaşlığını saklamadığı, Lübnanlı güvenlik yetkililerine “sizin dostunuzum” dediği aktarıldı.

Sharon’un Lübnan aksanına da çok iyi hakim olduğu ve kendisini sorgulayanları şaşırttığı kaydediliyor.

HAVA SAHASI İHLALİ TARTIŞMASI
 
İngilteredeki pazar gazetelerinden The Sunday Times İsrail ordusu özel timlerinin, Suriye’de 6 Eylülde yapılan hava operasyonu öncesinde, Suriye’deki bir askeri mevkide nükleer madde ele geçirdikleri öne sürdü.

Habere göre, İsrail ordusunun seçkin bir komando birliği, yeri ve ismi gizli tutulan askeri bir mevkide yaptıkları operasyonda bazı maddeler buldu.

ABD’ye de örnekleri gönderilen maddelerin laboratuvar incelemesinde nükleer madde olduğu tespit edildi, böylece ABD’nin de onayıyla 6 Eylüldeki operasyon gerçekleştirildi.

Kudüs ve Washington’daki kaynaklara dayandırılan haberde, söz konusu materyalin Kuzey Kore menşeli olduğunun belirlendiği de vurgulandı. İsrailli yetkililerin, birkaç aydır özel timlerin Suriye’de istihbarat topladığını belirttikleri de kaydedildi.

Gazeteye göre nükleer maddeler, kuzeydeki Deyr Azzwar kompleksi yakınında bulundu. Haberde, İsrail hava operasyonu sırasında bazı Kuzey Korelilerin de öldüğüne inanıldığı da dile getirildi.

1158570cookie-checkİsrail-Suriye gerilimi sürüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.