İsrail-Türkiye ön anlaşma sağlandı

İsmini vermek istemeyen İsrailli yetkili, ön anlaşmanın tarafların İsviçre’de yaptığı görüşmede sağlandığını belirtti.

İsviçre’deki görüşmeye İsrail tarafından istihbarat servisi Mossad’ın başına geçmesi beklenen Yossi Cohen ile büyükelçi Joseph Ciechanover’in katıldığı, Türkiye’yi ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun temsil ettiği belirtiliyor.

Reuters haber ajansı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun makamının konuyla ilgili yorum yapmayı reddettiğini, Türkiye hükümetinden bir yetkilinin ise görüşmeyi doğrulasa da bir anlaşmaya varıldığı yönündeki iddialar hakkında yorum yapmadığını belirtti.

Associated Press haber ajansının duyurduğuna göre, İsrail 2010 yılındaki Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödeyecek.

Karşılığında Türkiye de İsrail’e açmış olduğu davalardan vazgeçecek ve diplomatik ilişkilerin seviyesi yeniden yükseltilecek.

Türkiye’nin ayrıca Hamas’a karşı daha katı bir tutumu benimsemesi de anlaşmanın parçalarından birisi olarak belirtildi.

Fransız AFP ajansı, anlaşmamanın imzalanmasının ardından doğalgaz ihracı konusunda görüşmelerin de başlayacağını duyurdu.

Reuters da ikili ilişkilerin normalleşme yoluna girmesinin ardından Türkiye ve İsrail’in, İsrail doğalgazını Akdeniz altından geçecek bir boru hattıyla Türkiye’ye taşınması olasılığını görüşmeye başlayacağını da ifade ediyor.

Gazze’ye yardım götürmek üzere yola çıkan Mavi Marmara gemisine 30 Mayıs 2010 gecesi İsrail donanması tarafından yapılan baskında 10 kişi hayatını kaybetmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 gün önce Orta Doğu’nun Türkiye – İsrail yakınlaşmasına ihtiyacı olduğunu ifade etmişti.

1472720cookie-checkİsrail-Türkiye ön anlaşma sağlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.