İsrail: Yalnızca Güney’e yatırım yaparız…

İsrail’in Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Zvi Kohen-Litad, İsrail ile Güney Kıbrıs arasında 4 işbirliği anlaşması imzalanacağını, bu anlaşmalarla iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğini söyledi.


Güney’de yayınlanan Alithia’ya verdiği özel röportajda Litad, özetle şunları söyledi:


“Çok yakında 4 anlaşma imzalayacağız. Bunların en önemlisi; 4 milyon dolar (her iki taraftan da) finansman desteğine sahip olacak araştırma ve kalkınma anlaşması ile Rum ve İsrailli işadamları arasında ortak yatırım planlarıdır. Yine çok yakında; çifte vergilendirmeden kaçınılması konusunda bir anlaşma imzalanacak. Bir diğer anlaşma denizcilikle, bir başkası da 2006-2008 döneminde ülkelerimiz arasında kültürel değişimle alakalı olacak.”


“Ülkelerimiz arasındaki toplam ticaret hacmi 2004 yılında 300,65 milyon dolarken, 2005’te 600 milyon dolara ulaştı” diyen Büyükelçi şöyle devam etti:


“Biz, Kıbrıs’ın ticari ilişki içinde olduğu ülkeler listesindeki beşinci ülkeyiz. Kıbrıs şirketleri Hayfa’daki rafinerilerden petrol ve diğer ürünler satın alıyor. Limasol’da bulunan ANDOCS isimli büyük İsrail iletişim şirketinde bin kişi çalışıyor. Kıbrıs’ta faaliyet göstermekte olan diğer İsrail şirketleri de var. Limasol’daki Sanayi Parkı işletmeye açıldığında, bu faaliyetlerde bir artış olacak.


Kuzey’de herhangi bir İsrail yatırımına resmî olarak izin verilemez. İsrail sigorta şirketleri, bu yatırımları hiçbir şekilde kapsamaz. Ancak öyle yatırımlar var ki –Kuzey’i gezdiğimde şahsen görmedim- bunlar hakkında bilgi duyulsa bile denetlenemez. Demokratik bir ülke olarak yurtdışındaki özel inisiyatifleri denetleyemiyoruz. Bu tür yatırımlarla ilgili fikrim yok, elimde bulgu da yok. İsrail’in Kıbrıs sorunundaki tavrı nettir.”


“HİZBULLAH SİLAHSIZLANDIRILMALI”


Bu arada röportajın büyük bölümünde Lübnan işgaliyle ilgili konuşan İsrail büyükelçisi, “Lübnan’ın şimdi egemenlik haklarını, hükümranlığının tamamında uygulama fırsatına sahip olduğunu” iddia etti ve İsrail olarak Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını beklediklerini söyledi.


Güvenlik Konseyi’nin 1791 sayılı kararının Hizbullah örgütünün iki bakanı tarafından da oy birliğiyle kabul edilmesine karşın, İsrail’in örgütle mücadeleden hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğini belirten Büyükelçi, “Lübnan ve İsrail askerlerinin sınır bölgesinde dostça kahve içmelerini istiyoruz. Güvenlik Konseyi’nin 1559 sayılı kararı iki yıl önce hayata geçirilmiş olsaydı, savaş olmazdı” dedi.

692260cookie-checkİsrail: Yalnızca Güney’e yatırım yaparız…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.