İsrail yarın sandık başında

Genel seçimde 120 üyeli İsrail Parlamentosu Knesset’in üyeleri belirlenecek.

Yapılan son kamuoyu araştırmaları seçimin çekişmeli geçeceğini ancak her halükarda ülkenin biraz daha sağa kayacağını gösteriyor.

İsrail’de ana muhalefetteki Likud Partisi’nin lideri Binyamin Netanyahu hafta sonu Haifa’daki mitinginde İsrail halkının değişim hatta devrim istediğini söyledi.

Eski başbakanlardan Binyamin Netanyahu’ya göre, değişim istenen alanların başında ise güvenlik ve ekonomi geliyor.

Sağcı lider Netanyahu, İsrail’in bundan sonraki başbakanı olmaya en yakın isim olarak görülüyor.

Fakat son kamuoyu araştırmaları, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin lideri olduğu merkezde yer alan Kadima Partisi’nin, Likud’la farkı kapattığını gösteriyor.

Kadima Partisi’nin lideri Tzipi Livni, Tel Aviv’deki mitinginde, seçimi kazanacaklarını vaadetti.

Aşırı sağın yükselişi

Ancak her ne kadar Livni’nin partisi Kadima yükselişte görünse de, kamuoyu araştırmaları seçim sonrası yeni mecliste güçlü bir sağ bloğun olacağını gösteriyor.

Muhabirlere göre Binyamin Netanyahu, aşırı sağcı partilerin esiri olmamak için, mümkün olan en geniş tabanlı hükümeti kurma yolunu seçeceğini işaretlerini veriyor.

Ama gözlemcilere göre seçimden belki de en çok kazançlı çıkacak siyasi hareket İsrail Bizim Evimiz adlı aşırı sağcı parti olabilir.

Kimi anketler, bu partinin Likud ve Kadima’nın ardından, İşçi Partisi’nin önünde üçüncü sırada yer alabileceğini gösteriyor.

Partinin lideri Avigdor Lieberman, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim birimlerini resmen topraklarına katmasını öneriyor.

Lieberman ayrıca, ülkenin sınırlarının yeniden çizilerek, İsrail’in Arap azınlığının, Filistin Yönetimi tarafından idare edilmesini savunuyor.

İsrail’deki Arapların ülkelerine sadakat yemini etmelerini isteyen Lieberman, özellikle Rusya kökenli göçmenlerden yoğun destek alıyor. (BBC)

1187520cookie-checkİsrail yarın sandık başında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.