İsrail’de ‘fanatik darbe olabilir’ iddiası

Yatom, Reuters’e yaptığı açıklamada, hahamların ayaklanma çağrılarından vazgeçmemesi halinde, Gazze Şeridi’nden çekilme planına karşı çıkan dinci askerlerin darbe girişiminde bulunabileceği uyarısında bulundu.

MOSSAD’a, 1996-1998 yılları arasında başkanlık yapan emekli general Yatom, ”topyekün ayaklanmanın tohumlarını gördüğünü” söyledi ve ”Kitlelere, ayaklanma ve itaatsizlik çağrısında bulunan birçok haham var. Bu tip buyrukları ordunun emirlerinin önünde gören asker sayısının çok olması, darbe yolunu açacak bir sorun yaratacaktır” dedi.

Yatom, İsrail yönetiminin, 1962’de Fransa Devlet Başkanı Charles de Gaulle’e düzenlenen ve Cezayir’den çekilme planlarını mahveden başarısız darbe girişiminden ders alması gerektiğini kaydetti.

İsraillilerin büyük bölümü, Şaron’un Gazze Şeridi ile Batı Şeria’daki Yahudi yerleşkelerinden çekilme planını desteklerken, aşırı sağcı kesim plana karşı çıkıyor.

Önde gelen hahamlar, Şaron yönetiminin kararını protesto amacıyla bugün Haremüşşerif’e yürüme çağrısında bulunmuş ve bir grup aşırı sağcı Yahudi, Kudüs Emniyet Müdürlüğü’nün yasaklamasına rağmen Batı Duvarı’nda bir araya gelmişti.

1103130cookie-checkİsrail’de ‘fanatik darbe olabilir’ iddiası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.