İsrail’de koalisyonun geleceği tehlikede

İşçi Partisi lideri Amir Paretz, dün yapılan oylamada oyların sadece yüzde 22’sini alarak diğer adaylar; eski Başbakan Ehud Olmert ve eski istihbarat servisi başkanı Ami Ayalon’un gerisinde kaldı.

Ami Ayalon oyların yüzde 39’unu, Ehud Barak ise yüzde 33’ünü aldı. Barak ve Ayalon 13 Haziran’da yapılacak ikinci tur seçimde parti liderliği için mücadele edecek.

İki aday da, Başbakan Ehud Olmert’in istifa etmemesi halinde İşçi Partisi’nin koalisyondan çekileceğini söylüyor. Ehud Olmert, geçen yılki Lübnan savaşını iyi yönetemediği gerekçesiyle İsrail kamuoyunda ağır şekilde eleştiriliyor. Aynı eleştiri, soruşturma raporunda da dile getirilmişti.

Amir Peretz de, Olmert’in Savunma Bakanı olarak eleştirilerden nasibini alıyor. 1999-2001 yılları arasında Başbakan olan Ehud Barak, yarışın favorisi olarak görülüyordu.

Barak’ın çalkantılı iktidarı sırasında, İsrail askerleri Lübnan’dan çekildi, barış görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı ve intifada tekrar başladı.

Siyasetteki rakiplerinin Barak ile ilgili en büyük eleştirisi, kimsenin görüşüne önem vermemesi ve kibirli tavrı. Ancak Barak “değiştim” diyor. Buna karşılık Ami Ayalon ise sadece bir yıldır parlamentoda olan bir isim. Gözlemcilere göre, bu da ona yeni bir yüz olma avantajı sağlıyor. (BBC)

1151600cookie-checkİsrail’de koalisyonun geleceği tehlikede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.