İsrail’de ‘vatandaş’ ayrımcılığı

İsrail’de olan yabancı işcilerin İsrail doğumlu cocukların otturma izin sorunları masaya yatırılıyor. İçişleri Bakanı Ophir Pines-Paz’ın hazırladığı yasa tasarısına göre; bundan böyle İsrail’de doğan 10 yaşına kadarki yabancı işçi çocuklarına ülkede sürekli oturma izni verilecek. Böylece çocuklar devlet eğitim sisteminden yararlanabilecek.

İsrail’de sürekli oturma iznini hak eden çocuklar vatandaşlık haklarından yararlanmaları için ise Savunma Bakanlığı’nda askerliklerini tamamladıkları 21 yaşını beklemek zorunda kalacaklar… Bu katogorideki gençlerin aileleri de vatandaşlık haklarından otomatik olarak yararlanabilecekler. Böylece çalışma ve iş kurma hakkına sahip olabilecek ve sağlık sisteminin de içinde bulunduğu sosyal hizmetlerden faydalanabilecekler.

Tasarı, karardan yararlanacak ailelerin İsrail’e yasal yoldan girdiklerini kanıtlayan belgelerle nüfus müdürlüklerine başvurmalarını getiriyor.

Bakan, 2 bin 800 çocuktan 2 bininin bu kriterlere uyduğunu ve yıllık otturma izini alacaklarını tahmin ettiğini söyledi. Nüfüs Müdürlüğü ise, 5 bin 500 ailenin daha bu karardan yararlanabileceğini açıkladı.

1101560cookie-checkİsrail’de ‘vatandaş’ ayrımcılığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.