İsrail’den İngiltere’ye protesto

İsrail Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Müsteşar Yardımcısı Naor Gilon, İngiltere’nin Tel Aviv Büyükelçisi Tom Phillips’i bakanlığa çağırarak, İsrail’in tutuklama kararını çok vahim olarak gördüğünü söyledi.

Gilon’un İngiliz büyükelçiye, hükümetine, Gazze’deki savaş sırasında işlendiği öne sürülen suçlarla ilgili İsrailli üst düzey yetkililere bu tür mahkeme kararları çıkarılmasına olanak veren yasaların değiştirilmesi gerektiğini iletmesini de istedi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı da İngiliz hükümetini, ”hatalar komedisi” olarak adlandırdığı bu gülünç duruma son vermeye çağıran ve aksi takdirde bunun sonucundan iki ülke arasindaki bağların zarar göreceğini belirten açıklama yayımladı.
Açıklamada, tutuklama kararlarının İngiltere’nin Ortadoğu’daki barış görüşmelerindeki rolüne de zarar vereceği uyarısında bulunuldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ülke liderlerinin savaş suçlusu olarak nitelendirilmesini asla kabul etmeyeceklerini, Gazze savaşı döneminin liderleri Ehud Olmert, Ehud Barak ve Tzipi Livni’nin sanık sandalyesine çağrıldıkları bir durumu kabul etmeyeceklerini ifade ederken, aynı zamanda İsrail askerleri için de böyle bir durumun kabul edilmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı. Netanyahu, ”İngiltere’de meydana gelen bu saçmalığı tümüyle reddediyoruz” dedi.

Tel Aviv’deki İngiltere Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada ise, İngiltere’nin, Ortadoğu’da barışın sağlanmasına çalışma ve İsrail’in stratejik bir ortağı olma kararlılığında olduğu vurgulandı. Açıklamada, bunun gerçekleşmesi için İsrailli liderlerin İngiltere’ye gelip, İngiliz hükümetiyle görüşmeler yapabilme olanağına sahip olmaları gerektiğine işaret edilerek, ”Bu konunun sonuçlarının acilen aydınlığa kavuşmasına bakıyoruz” denildi.

İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom da, ”Biz hepimiz Tzipi Livni’yiz” sözleriyle Livni’ye destek verirken, İsrail’in asla kabul edemeyeceği böyle bir davranışa karşı gerçek diplomatik atağa geçilmesini istedi. Şalom, ”Bizler için artık savunmadan saldırıya geçme zamanı gelmiştir. İngiltere’ye, İspanya’ya ve diğer tüm ülkelere, böyle bir duruma daha fazla katlanmayacağımızı anlatmalıyız” diye konuştu.

İngiltere’de yayımlanan Arap gazetelerinden El Kudüs El Arabi ile Guardian gazetesi, Westminster Mahkemesi’nin, İsrail’in eski dışişleri bakanı Tzipi Livni hakkında, savaş suçları nedeniyle tutuklanması kararını verdiğini yazmıştı.

Gazze’deki ”Kurşun Dökme” operasyonu sırasında bakan olan Livni’ye yönelik bu mahkeme kararının, Gazze’deki çatışma kurbanlarının yakınları adına hareket eden avukatların istekleri üzerine alındığı da belirtilmişti.

İsrail ve Arap basını, Livni’nin, geçen hafta İngiltere’ye yapacağı ziyareti bu karar nedeniyle iptal ettiğini öne sürmesine karşın, Livni’nin bürosu bunun doğru olmadığını, ziyaretin iptalinin İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile görüşme sağlanamaması olduğunu savunmuştu. Livni ise bugün ”İsrail’i yargılamak isteyen dünya ülkeleriyle ilgili bir sorunum yok. Ama İsrail ordusu askerlerinin teröristlerle mukayese edilmesi mümkün değil” dedi.

828190cookie-checkİsrail’den İngiltere’ye protesto

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.