İsrail’den yeni tehdit

Times, Koçavi’nin ağzından, İran’ın ve Lübnan’daki Hizbullah milislerinin, Suriye’de Beşar Esad’ın devrilmesi durumunda çıkarlarını korumak için harekete geçtiğini aktarıyor.

İddiaya göre, İran’ın finanse ettiği, Hizbullah’ın eğittiği 50 bin kişilik bir güç, Suriye rejimini destekliyor. Bu gücün üye sayısının 100 bine çıkarılması hedefleniyor.

Haberde, 220 bin kişilik etkin gücü olan Suriye ordusunun bugün dayanabileceği 50 bin askeri bulunduğu belirtilerek, ordunun Rus yapımı gelişmiş askeri donanıma ve kimyasal silahlara sahip olduğu hatırlatılıyor.

Times’a konuşan İsrailli bir askeri yetkili ise şöyle diyor: “Eğer Esad düşer ve Hizbullah Suriye silahlarına el atmaya çalışırsa Hizbullah’ı bombalarız.”

Gazeteye göre, İsrail’deki Batılı diplomatlar, İsrail ile Hizbullah arasında yeni bir savaşın “kaçınılmaz” olduğu görüşünde.

İki tarafın bin kişinin ölümü pahasına savaştığı 2006’dan bu yana, Hizbullah’ın füze sayısını yaklaşık 60 bine çıkardığı ve bunların bazılarının Tel Aviv’i vurabilecek menzile sahip olduğu belirtiliyor.

Geçen sefer Lübnan’ın güneyine girmekte başarısız olan İsrailli askeri yetkililer, bu defa “sert ve hızlı” olacaklarını söylüyor ve çatışmaların “çirkin” bir hal alabileceğini dile getiriyor.

Guardian gazetesi de, İsrailli Tümgeneral Avi Koçavi’nin şu sözlerini aktarıyor: “Pek yakın görülen Suriye’nin düşüşünün hem İran hem de Hizbullah için zararları çok yüksek olur. İran, İsrail çevresindeki tek müttefiğini kaybediyor. Suriye üzerinden Hizbullah’a silah nakletme olanağını yitiriyor. İran ve Hizbullah, Esad’ın rejimini desteklemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Esad’ı sahada operasyonel olarak, stratejik danışmalarla, istihbaratla ve silahla destekliyorlar.”

Haberde, Suriyeli muhaliflere aktarılacak gelişmiş silahların, El Nusra Cephesi aracılığıyla Lübnan’daki El Kaide bağlantılı gruplara geçme ihtimalinin de İsraillileri düşündürdüğü kaydediliyor.

1376260cookie-checkİsrail’den yeni tehdit

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.