İsrail’i kurtaran Arap

Takımını beraberliğe taşıyan Abbas Suwan, golünü ‘Musevi kardeşleri’ne ithaf ettiğini söyleyince ülkede ‘kahraman’ oldu.

Geçmişte futbol seyircilerinin protestolarına uğrayan İsrail’deki Arap futbolcular başarılarıyla ırkçı önyargıları da yıkmayı da basardılar. The Sunday Telegraph Tel Aviv muhabiri Inigo Gilmore da “Arap oyuncu İsrail’in Dünya Kupası maçında kahraman oldu” başşlıklı yazısında Suwan’ın son dakika golüyle bölgede, savaşan iki toplum arasındaki bir köprü kurulmasında futbolun önemine değindi. 

Suwan, başarısından ve iki toplumu futbol ile birbirlerine yaklaştırmaktan memnun olduğunu dile getirdi. Soyunma odasında Arap ya da İsrailli ayırt etmeksizin herkesin kendisini tebrik ettiğini söylüyor. Golden sonra İsrailli taraftarlar “O bir Musevi” diye tempo tutturmuş.

Futbolcunun zaferine, tepkiler de hani yok değil… İsrail’de yaşayan Arap Sami Mattar, “Ülkede ikinci vatandaş iken milli takimin kazanmasını nasıl isteyebilirsiniz ki?” diye soruyor ve “Ülkenin başarılarında Museviler yalnızca kendi başarısı olarak gösteriyorlar…” diye yakınıyor.  

İsrail Milli marşı da vatandaşları yalnızca Musevilerden oluştuğunu söyleyen futbolcunun bir başka şikayeti de Suwan’ın takımının Musevi şirketin ‘sponsor’luğunu alamayınca Avrupa kupalarından elenmesindeki burukluk sayılıyor…

Başarılı futbolcu, İsrailli taraftarların “En iyi Arap, Ölü Arap!” ya da “Araplara Ölüm!” gibi ırkçı sloganların geçmişte kalmasını diliyor. Suwan’ın babası Abu Ahmed Suwan dagelecek yıl Almanya’da Dünya Kupası finalinde İsrail takımının başarılı olacağına inanıyor… Baba Suwan, maçta ümidini yitirdiği anda oğlunun çimlere uzanıp dua ettiğini görünce gol attığını anlamış.

1102540cookie-checkİsrail’i kurtaran Arap

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.