İsrail’in 10 günlük bilançosu 360 ölü

İsrail, kaçırılan iki askerini kurtarmak için verdiği savaşta, sivil ve asker 34 kişiyi kaybederken, Lübnan topraklarında düzenlediği hava akınlarında ve sınır civarındaki çatışmalarda 330’dan fazla kişinin ölümüne neden oldu.

İsrail ile Hizbullah arasındaki 10 günlük çatışmalarda en büyük zararı Lübnan gördü. Bu ülkedeki vatandaşlarını kurtarmak için seferber olan devletler, bombardıman altındaki Lübnan’da şiddeti önlemek için henüz somut adım atmadı. Birçok ülke İsrail’in saldırılarını kınarken, ABD, kendisini koruma hakkı bulunduğu gerekçesiyle İsrail’e destek verdi.

İsrail’in saldırıları başlatmasıyla birlikte Güney Lübnan ile Beyrut’un güneyindeki hava akınları süreklilik kazandı. Hizbullah örgütünün kalesi olarak bilinen Beyrut’un güneyini bombalayan İsrail, başkentteki uluslararası havaalanını birçok kez vurdu ve kullanılamaz hale getirdi.

İsrail, bir yandan saldırılarını sürdürürken, bir yandan da İran ile Suriye’yi, Hizbullah’a yardım etmekle suçladı.

Lübnan’ı havadan ve karadan abluka altına alan İsrail, dün akşam yaptığı açıklamada, insani yardım taşıyan uçakların Lübnan’a inmesine izin verileceğini belirtti.
İsrail’e füze saldırısı düzenleyerek ve iki İsrailli askeri kaçırarak 10 gün önce ilk kıvılcımı yakan Hizbullah, bu eyleminin, Lübnan’ı ateşe atmasına rağmen geri adım atmamakta ve kaçırılan askerleri serbest bırakmamakta ısrar ediyor.

Beyrut’taki saldırıların devam etmesi halinde, İsrail’in kuzeyini füze yağmuruna tutacağını belirten Hizbullah, 10 günlük süre içinde 34 İsraillinin ölümüne yol açtı. Hizbullah’ın, Hayfa, Tiberyas ve Nasıra kentini hedef alan saldırılarında 15 sivil öldü.

İsrail-Hizbullah çatışmalarında ise 19 İsrailli asker öldürüldü. Hizbullah, en büyük saldırıyı, İsrail’in en büyük üçüncü kenti, 270 bin nüfuslu Hayfa’ya düzenledi. Bu saldırıda 8 sivil hayatını kaybetti. Örgüt, bir İsrail gemisini hedef alan saldırıda da ağır hasara yol açtı. İsrail, saldırının, İran’ın yardımıyla yapıldığını iddia etti.

İsrail bombardımanına hedef olan Lübnan’da hükümet, uluslararası topluluğa, yıkıma son vermesi için girişimde bulunması çağrısında bulundu.

FOTOĞRAF (Eyüp Çoşkun/AA/Beyrut): İsrail’in Beyrut’a son saldırısı…

1132570cookie-checkİsrail’in 10 günlük bilançosu 360 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.