İsrailli solculardan utanç duvarı protestosu

İsrail’de ‘Duvara Karşı Anarşistler’ West Bank köyü Bil’de gösteri yaparak İsrail’in Filistinlilerin geçişini engellemek amacıyla ördüğü duvarın kaldırılmasını istediler. Eylemciler polise karşı kendilerini ağaca bağladılar.

İsrail vatandaşı  ‘Duvara Karşı Anarşistler’ grubu, kendisini dağıtmaya çalışan Batı Ramallah polisine zorlu anlar yaşattı.  Polis 5 eylemciyi tutukladı. Yerel yönetimde stratejik yerdeki ağacın sötülerek bir başka yere dikilmesine karar verdi.

Kuzey Kudüs – Modi otoban yakınındaki Bil köyü son aylarda Filistinli ve İsrailli solcuların duvar karşıtı gösterilere sahne olmuştu. Son gösterilerde çıkan olaylarda da eylemciler ve bir gazeteci yaralanmıştı.

ÇEVRECİLER DE KARŞI

İsrail’de duvara politik karşı çıkımın yanısıra çevreciler de doğayı katlettiği için kaygılanıyor ve projenin bir an önce durdurulmasını istiyor.

Doğa ve Parklar Genel Müdürü Eli Amitai, duvar planını doğal bitki örtüsünü bozduğunu çevreyi ve panoramayı çirkinleştirdiği gerekçesiyle eleştirdi. Amitai, doğal çevredeki hayvan geçişlerinin de engellendiğini sözlerine ekledi.

İsrail’in, ‘güvenlik bariyeri’ diye tanımladığı beton yeni bir gerginlik abidesi.  İsrail’e göre, intihar saldırılarını engelleyecek duvar tamamlandığında Filistinliler’in, gelecekteki devletlerinin başkenti olarak gördükleri Doğu Kudüs’le bağlantılarını kesecek. BM’nin karşı kararına rağmen İsrail yönetimi duvarı tamamlamakta kararlı…

YENİ YERLEŞİMLE ERİTME PLANI

İsrail’in Filistinlileri eritip yok etme planlarından bir diğeri de yeni yerleşim merkezleri açılması sayılıyor. İsrail Doğu Kudüs koridoruna ‘E-1’ projesiyle yeni 3 bin 500 konut yapmayı planlıyor.

Proje hayata geçirilince Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinlilerin, düşünü kurdukları devletleriyle, Batı Şeria’daki kentleriyle ve kasabalarıyla bağları kopacak ve İsrail kansız, silahsız, belki de en büyük zaferini kazanarak Kudüs’ü ele geçirecek.

İsrailli Profesör Jeff Halper hükümetin bu stratejesini şöyle eleştiriyor:

“Burada zaten kocaman Yahudi yerleşimleri var. Kudüs’ün Filistin tarafı ise küçük parçalara bölünüyor. Birbiriyle bağlantıları olmayan kuşatık bölgelere dönüşüyor. Bu da gelecekteki Filistin devletinin ekonomik açıdan ayakta kalmasının imkansızlaşması demek…”

Halper’a göre Filistinliler üçüncü dünya vatandaşı olarak kalacak. Kudüs de bir barış şehri yerine daimi gerginlik kaynağı olacak.

1105260cookie-checkİsrailli solculardan utanç duvarı protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.